Juholt lät riksdagen betala boende

1:23 min

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt kan tvingas betala tillbaka minst 90 000 kronor till riksdagen för ersättning som han har fått för boende i Stockholm.

Enligt Aftonbladet har Håkan Juholt i flera år kvitterat ut dubbelt så mycket ersättning som han haft rätt till för en övernattningslägenhet i Stockholm. Juholt har låtit riksdagen betala hela kostnaden bostaden, trots att han i fem år har delat den med sin sambo.

Håkan Juholt är folkbokförd i Oskarshamn och har som alla riksdagsledamöter rätt till en övernattningslägenhet i Stockholm, som betalas av riksdagen. Men om övernattningslägenheten delas med en annan person så har riksdagsledamoten bara rätt att få ersättning för hälften av kostnaderna.

Men enligt Aftonbladet så har alltså Håkan Juholt tänjt på gränserna och låtit skattebetalarna stå för alla kostnader förknippade med lägenheten. Totalt har Juholt kvitterat ut nära 6 700 kronor för hyra och el per månad från riksdagen fram till september i år - totalt ungefär 180 000 kronor.

Riksdagens förvaltning upptäckte missförhållandet när Juholt i förra månaden begärde mer i ersättning för lägenheten, eftersom hyran gått upp.

Håkan Juholts presssekreterare Sofie Rudh säger till Ekot att Håkan Juholt inte vill lämna några kommenterar nu på morgonen - men tillägger att han förmodligen kommer att säga något senare.