Håkan Juholt trodde han gjorde rätt

1:35 min

Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt trodde att han gjorde rätt när han lät riksdagen betala hela hyran för hans och hans sambos lägenhet i Stockholmsförorten Västertorp. Det beskedet gav han på en pressträff nu på förmiddagen.

– Jag har inte undanhållit någonting. Jag har skriftligen meddelat riksdagsförvaltningen att jag bor i denna lägenhet och hyreskontraktet som jag bifogat står i mitt och min sambos namn och jag har fyllt i hyreskostnaden, säger Håkan Juholt.

Aftonbladet skriver i dag att Håkan Juholt under några års tid har kvitterat ut full ersättning för den hyra som han och hans sambo betalar för sin lägenhet i Västertorp i Stockholm. Riksdagsledamöter har rätt att få ersättning för en extrabostad i Stockholm utöver den de har på hemorten. Det som Håkan Juholt har missat är att han bara har rätt till ersättning för halva hyreskostnaden eftersom han delar den med sin sambo.

Just nu räknar riksdagsförvaltningen som bäst på hur mycket pengar Håkan Juholt ska betala tillbaka. Svaret kommer i eftermiddagen.

Själv är han osäker på exakt när han flyttade ihop med sin sambo - om det var 2007 eller 2008 - men åtminstone ska han betala tillbaka omkring 100 000 kronor.

I somras begärde Håkan Juholt högre ersättning på grund av en hyreshöjning - och i samband med det uppmanades han av riksdagsförvaltningen att uppge om han skulle ha hel eller halv ersättning - men inte heller det fick honom att tvivla på att han skulle ha hel ersättning.

Enligt Håkan Juholt blev det uppenbart för partiet, för en månad sedan ungefär, att han har fått för mycket pengar och sedan dess har han väntat på att få ett besked från riksdagen om hur mycket han ska betala tillbaka. Men enligt riksdagsförvaltningen kom det här som en nyhet i dag. Ord står alltså mot ord.

Enligt regelverket behöver han bara betala tillbaka pengarna om han själv vill.