”Juholt har klantat sig rejält”

Vad betyder den här affären egentligen? Ekots inrikeschef, Fredrik Furtenbach, svarar på tre snabba frågor.

Hur allvarlig är den här affären?

– Håkan Juholt har klantat sig rejält och brutit mot riksdagens regler under lång tid. Han har till och med aktivt kryssat i på en blankett att riksdagen ska betala hela hyran, trots att han var sambo.

– Men riksdagsförvaltningen kommer inte med någon kritik mot Juholt, och han verkar inte heller få några allvarligare besvär med skattemyndigheten.

– Juholts presskonferens i dag var en kraftfull pudel och helt enligt handboken. Juholt betalar tillbaka snabbt, och skyller inte ifrån sig. Om det inte kommer fram mer tror jag inte den här affären lever så länge.

Skadar affären med hyrorna Juholt?

– Han är ju väldigt påpassad och har egentligen inte råd att göra bort sig. Hans politiska motståndare jobbar hårt varje dag för att klistra på honom en bild som vindflöjel och en som lovar sådant som han inte kan hålla. De får hjälp av den här affären att misstänkliggöra honom som person. Och medierna kommer förstås medierna ännu intensivare i Juholts affärer.

– Om det kommer fram fler saker om Juholt som framstår som slarv, eller som att han skor sig, kan det sätta sig en bild av honom som partiet får problem med.

Även företrädaren Mona Sahlin var ju inblandad i en väldigt uppmärksammad affär, liknar historien med Juholts hyra Sahlins så kallade Tobleroneaffär?

– Även om beloppen var mindre för Sahlin var hennes affärer ändå en helt annan sak. Avslöjandena om henne började i ett känsligt läge, innan hon blivit partiledare. Hon hade också fiender internt som använde sig av affären.

– Hennes krishantering var usel, hon tog inte affären tillräckligt allvarligt i början och trasslade in sig i bortförklaringar. Sen dök det ständigt upp nya tecken på slarv av Sahlin i medierna. Långt efter affären kom det till exempel fram att hon gjort felparkeringar till en vana. Bilden av henne som en privatekonomisk katastrof blev omöjlig att tvätta bort.