Oktober 2011

Berättarskolan med Marianne Folkedotter

4:44 min

Alla kan berätta! Berättarantikvarien Marianne Folkedotter från Västerbottens Museum i Umeå visar hur man gör i P4 Västerbottens Berättarskola. Producent Pia Diaz Bergner.

Mariannes 8 bästa berättartips

  • Alla har berättelser! Hitta dina egna och fila på dem. Använd de berättelser som du gillar och har fastnat för. Det är roligast att lyssna till de berättelser berättaren själv tycker om.
  • Var dig själv. Använd ditt eget sätt att uttrycka dig, din egen dialekt och de ord du är van vid. Krångla inte till det. Att berätta muntligt är inte att spela teater.
  • PPP - I grunden för en berättelse finns tre P:n. De står för Person, Plats och Problem. Beskriv och presentera din huvudperson så att lyssnarna ser personen framför sig. Likaså platsen där berättelsen utspelar sig. En bra berättelse behöver alltid att ett problem som ska lösas innan berättelsen är slut.
  • "En bra berättelse är som en gädda! Längst fram en stor kraftig käft som hugger tag i en, sedan kommer en lång matnyttig del och så på slutet en snärtig stjärt!", sa författaren Astrid Lindgren.
  • Början är viktig! Den ska hugga tag i lyssnarna och göra så att de vill fortsätta lyssna. I mitten kommer man till berättelsens vändpunkt, där början av en lösning på problemet kan skönjas. Slutet får gärna innehålla en slutsats eller knorr.
  • Lämna inga lösa trådar i berättelsen. Innan berättelsen är slut är det viktigt att se till att allt man börjat berätta om, även om det bara var ett stickspår, får sin förklaring. Lämna inga lösa trådar åt lyssnarna att grubbla över: - Men hur gick det för den där lilla flickan som gick mot skogen i början av berättelsen, kom hon fram nån gång? Oj då, visst ja!
  • Gör berättelsen till din egen! "Berätta bilderna!", säger Ulf Ärnström, en erfaren pedagog i muntligt berättande. "Muntlig berättarkonst är inte litteratur. Lär dig inte alla ord utantill. Försök istället skaffa dig en överblick över händelseförloppet i historien. Träna in berättelsens skelett och ge det sedan kött och blod med din egen fantasi. Det kommer både att göra den mer levande och lättare att minnas. Både för dig och dina lyssnare."
  • Öva dig på att berätta. När du har en färdig berättelse; välj ut några trevliga människor i din omgivning som vill dig väl och som kan ge dig feed back. Berätta för dem! Du kan också berätta för hunden när du är ute och går på promenad eller för dig själv när du cyklar eller är ute och går. Tar man på sig hörlurar/öronsnäckor tror de man möter att man pratar i mobiltelefonen. Det är genom att upprepa berättelsen som man hittar formen till slut.

Lycka till! hälsar Marianne Folkedotter.
PS Välkommen med dina julminnen och vinterberättelser till P4s program Berättarkalendern Minnesluckan som ska publiceras i P4 Västerbotten i december och här på webben.