Skuldkrisen:

EU:s politiker vill vinna marknadens förtroende

1:52 min

Från de pågående förhandlingarna i Aten mellan den grekiska regeringen och representanter för IMF och ECB och EU rapporteras det i dag att vissa framsteg har nåtts, men politikerna kämpar mot klockan i försöken att vinna marknadens förtroende.

Uttalanden under dagen från båda sidor, den grekiska via finansministern Evangelos Venizelos, och Trojkan via IMF:s representant, andas optimism och att framsteg görs och att förhandlingarna snart är i mål, men att det fortfarande är en bit kvar.

Enligt Poul Thomsen som är chef för IMF-inspektörerna kan förhandlingarna avslutas ganska snart. Tonen är alltså en annan än vid den senaste förhandlingsrundan som slutade med att Trojkan helt enkelt åkte hem. Den här gången tycks grekerna vara mer inställda på att nå en lösning.

En vändning under galgen skulle man kunna säga för klockan tickar för Grekland som uppges ha pengar i statskassan som räcker en vecka till. Åtta miljarder euro omedelbart och ytterligare två miljarder för att klara resten av året är de summor det handlar om.

I dag har det uppstått en fnurra på tråden mellan eurozonen två viktigaste länder, Tyskland och Frankrike. Oenigheten gäller räddningsfonden för Eurozonen, EFSF, och hur den ska användas. Det rapporterar den tyska tidningen Handelsblatt.

Tysklands förbundskansler Merkel och Frankrikes president Sarkozy träffas i Berlin på söndag för att lösa knutarna.

Frankrike vill att fonden ska få obegränsad makt att köpa upp krisande länders statsobligationer, medan Tyskland vill se restriktioner på det området.

Oenighet råder också om fonden ska användas till att stötta privata banker, Frankrike är för detta, Tyskland mer tveksamt.

Tveksamt är också om förhandlingarna på de olika scenerna kan få tillbaka finansmarknadernas förtroende.

På den europeiska bankfronten har Standard & Poor´s sänkt sitt kreditbetyg för den krisande banken Dexias kärnverksamhet, och Moody´s har sänkt sina kreditbetyg för nio portugisiska banker och tolv brittiska banker och finansbolag.