Juholt ska betala tillbaka 160 000 kronor

1:45 min

Socialdemokraternas partiledare, Håkan Juholt, fick ut 160 000 kronor för mycket i ersättning för dubbelt boende, från riksdagen under åren 2007 till nu. Pengarna kommer att betalas tillbaka, trots att riksdagen inte har något sådant krav på Juholt. Tidigare i dag beklagade Huholt misstaget.

– Ingen är felfri, den som anser sig vara felfri kastar första stenen. Jag skulle självklart ha känt till detta. Det gjorde jag inte. Jag har inte gått in och läst denna information. I samma ögonblick som jag fick klart för mig att det ska bara utgå halv ersättning så kontaktade jag riksdagsförvaltningen, sa Håkan Juholt tidigare i dag.

Det var i februari 2007 som Håkan Juholt flyttade ihop med sin nuvarande sambo, först i hennes lägenhet, senare i en gemensam bostad.

Enligt riksdagsreglerna har ledamöter utanför Stockholm rätt till ersättning för dubbel bosättning med som mest 8 000 i månaden. Men om lägenheten delas med någon annan halveras ersättningen. Det är detta som Juholt uppger att han inte kände till, och därför informerade han inte riksdagsförvaltningen om att han hade en sambo.

Totalt har Håkan Juholt fått 320 532 kr i ersättning sedan 2007. Halva den summan, alltså 160 000 kronor kommer nu att betalas tillbaka. Men först behöver Juholt få besked om vart pengarna ska betalas in, och hur han ska specificera dem över olika år, uppgav hans pressekreterare för Ekot nu på eftermiddagen.

Frågan är vilka följder Håkan Juholts slarv kan tänkas få, på kort och lång sikt. Ulf Bjereld är statsvetare i Göteborg, men också aktiv inom partiet och han tror att den felaktiga ersättningen kommer att skada partiet.

– Här är det inte affären i sig som skulle få väljarna att byta parti och svika Socialdemokraterna. Det kan snarare bli så att man förlorar lite i kampen om den politiska dagordningen. Debatten kommer inte handla om det som Socialdemokraterna vill att debatten ska handla om utan om andra frågor, och på det sättet kan det vara negativt för Socialdemokraterna.