EM-kvalet

Glädjebeskedet: Oavgjort kan räcka mot Holland

Seger på tisdag och Sverige blir bästa tvåa och går direkt till EM. Det vet nog alla vid det här laget. Men en svensk poäng kan vara tillräckligt. Det visar Radiosportens granskning.

Det kan bli hur spännande som helst på tisdag. Frågan är vilket landslag som ska bli bästa grupptvåa och får direktplatsen till EM

Med en omgång kvar står det mellan Sverige, Danmark, Portugal, Kroatien och Grekland.

Sverige ligger bäst till och är det enda lag som har ödet i sina egna händer. Seger mot Holland och saken är klar. Sex tappade poäng totalt kan ingen av de andra lagen matcha.

Men, Sverige kan även bli bästa tvåa vid ett oavgjort resultat mot Holland, med åtta tappade poäng.

Umanarna – Grupp H

Danmark och Portugal är närmast Sverige i ”bästa-tvåan-ligan”. Båda spelar i grupp H, båda har tappat fem poäng. De möts på tisdag, vilket innebär att tvåan i den gruppen kommer tappa minst sju poäng, om de skulle spela oavgjort. Om det blir så, måste Sverige vinna mot Holland.

Men, vinner Danmark eller Portugal den matchen tappar den grupptvåan åtta poäng. Då bli det en målskillnadsaffär mot Sverige vid ett oavgjort resultat på Råsunda.

I dagsläget har Portugal 20-10, +10, i målskillnad, Sverige 17-9, +8,  (San Marino-matcherna borträknade) och Danmark 13-5, +8. Detta innebär att en portugisisk seger vore det bästa för Sverige som då hamnar före Danmark, vid ett oavgjort resultat på Råsunda.

Om Norge vinner med nio mål mot Cypern samtidigt som Portugal förlorar med uddamålet, kan faktiskt även norrmännen snuva Sverige på direktplatsen.Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se