Juholts felaktiga ersättning granskas av åklagare

1:34 min

Riksenheten mot korruption kommer att granska uppgifterna om att Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt under flera år felaktigt låtit riksdagen betala hela hyran för den lägenhet som han delar med sin sambo. Enheten ska ta ställning till om det ska startas en förundersökning.

– Om det finns anledning att misstänka ett brott ska man inleda en förundersökning, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Vad kan det komma att handla om för brott?

– Rent allmänt, när det gäller olika typer av ersättningar och bidrag, är det bedrägeri om man inte lämnar korrekta uppgifter.

Håkan Juholt fick ersättning av riksdagen för hela hyreskostnaden för lägenheten i en Stockholmsförort, trots att han delade boendet med sin sambo.

Han ska nu betala tillbaka 160 000 kronor. Det är den ersättning som han inte hade rätt till.

Håkan Juholt sa i går att han trodde att han gjort rätt och att han inte kände till reglerna.

Riksdagsförvaltningen ska i somras ha frågat Juholts medarbetare om Juholt fortfarande skulle ha ersättning för hela hyran. Trots det lämnade Juholt in en anmälan om hela hyran den 13 september.

Det här blir en av de uppgifter som Riksenheten mot korruption nu ska gå igenom.

– Rent allmänt är det uppenbart att ersättningar, oavsett vad det är för typ, ska betalas ut i enlighet med de regelverk som finns. Om man då ansöker om att få olika ersättningar eller bidrag har man att göra det mot bakgrund av de rättigheter som finns, säger chefsåklagare Alf Johansson.