Stockholms stad öppnar informationsbank

1:22 min

Stockholms stad vill ge allmänheten fri tillgång till informationen i vissa av sina databaser.

Stockholms stad kommer släppa den så kallade källkoden runt vissa dataprogram. Finansborgarrådet Sten Nordin hoppas att privata entreprenörer kan komma på affärsidéer med hälp av stadens rika informationsbank.

- Staden sitter på en enorm mängd information och statistik. Det här är egentligen väldigt intressant information både för stockholmarna och företagen. Vi har verkligen ingen anledning att tjuvhålla på den, tvärtom.

- Har du några idéer om vilken typ av tjänster som kan växa fram ur det här?

- Det är svårt att säga, det kan vara det mest oväntade som växer fram.

Stadens förhoppning är att invånarna ska se nya och idag okända möjligheter genom att få tillgång till informen, men det finns en startsträcka för att nya tjänster ska dyka upp. Henrik Blomgren är lektor i affärsutveckling och entreprenörsskap på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

- Samma sekund som det släpps kommer det inte påverka någons vardag. Det är inte rimligt att anta. I grund och botten handlar det om huruvida aktörer, du och jag men kanske framförallt kommersiella aktörer, kan se möjligheter som de inte kan se just nu.

Att staden öppnar vissa av sina system bör med nuvarande lagstiftning inte heller innebära några integritetsproblem, enligt Henrik Blomgren.

- Släpps data som är individkopplad, då finns ett tänkbart integritetsproblem. Gör man en sådan här sak måste det vara legitimt bland medborgare. Jag tror att staden kommer hantera det väl.

Erik Andersson
erik.andersson@sverigesradio.se