Regeringskrisen i Belgien på väg mot ett slut

1:56 min

Ett avgörande steg togs i natt mot att lösa världens längsta regeringskris. I Belgien har åtta partier gjort upp om en statsreform som ger betydligt mer makt till landets regioner.

– Statsreformen är den mest betydelsefulla sedan andra världskriget, säger Charles Michel, partiledare för de fransktalande liberalerna i Belgien - MR.

482 dagar efter senaste valet är Belgien fortfarande utan riktig regering, i huvudsak beroende på den svåra splittringen mellan landets fem miljoner fransktalande och de sex miljoner belgare som pratar nederländska.

Men i natt kom sannolikt det slutliga genombrottet i förhandlingarna. Åtta partier har lyckats komma överens om Belgiens sjätte statsreform sedan 1970.

Detaljerna i överenskommelsen förväntas att presenteras på tisdag, men huvudsakligen handlar det om att ge ännu mer självstyre till landets regioner.

Redan i dag fattar regionerna alla politiska beslut om bland annat jordbruk, skola och miljö. Enligt medieuppgifter här i Belgien innebär nattens överenskommelse att regionerna framöver kommer få mer makt även när det gäller bland annat hälsovård, trafiksäkerhet och arbetsmarknad.

Än viktigare är att regionerna för första gången ska få rätt att själva bestämma över en del av sina skatteintäkter, en reform värd ungefär 100 miljarder kronor per år.

Nattens överenskommelse innebär också att Belgien samordnar sina parlamentsval. Från 2014 ska valen till regionerna, den federala staten och till EU-parlamentet ske med, som mest, några dagars mellanrum.

Men fortfarande återstår flera förhandlingar innan Belgien kan få en ny regering. De åtta partierna måste komma överens om ett regeringsprogram och om nästa års budget.

Den kommande premiärministern, den fransktalande socialdemokraten Elio di Rupo, har också det delikata uppdraget att välja sina ministrar på ett sätt så att alla partier blir nöjda.