Motprotest i Grekland från unga studiemotiverade

2:03 min

En ny studentrörelse växer i Grekland som i stället för att protestera vill öppna de ockuperade skolorna. Sedan höstterminen började uppges så många som 600 gymnasium och universitet ha varit ockuperade av eleverna. Men i dag öppnar den juridiska fakulteten på Atens universitet dörrarna igen.

I torsdags samlades eleverna på den ockuperade och nedklottrade juridiska fakulteten i Aten. Stämningen var spänd. Jag smugglades in med en gömd mikrofon av juridikstudenten Dimitris Karantonis, som tillhör "Öppna universiteten"-rörelsen.

Utländsk media är hatad av många grekiska studenter, om vi blir sedda ihop kan eleverna som vill hålla skolan stängd utnyttja det, förklarade han.

– De vill förstöra för vår rörelse, säger Dimitris Karantonis.

"Öppna universiteten"-rörelsen har spridit sig över Grekland den senaste veckan och har haft tre och en halv miljoner träffar på sin Facebooksida.

Idén är att mobilisera elever som vill få bort politik och protester från skolorna och koncentrera sig på att plugga. Flera skolor har redan öppnats men ett hundratal fakulteter är fortfarande ockuperade. Och omröstningen bland studenterna i Aten var symboliskt viktig.

Sent på natten var resultatet fortfarande inte klart. Men på morgonen kom det. Universitetet öppnar igen i dag, måndag.

– Vi klarade det! Det är en underbar känsla, säger juridikstudenten Dimitris Karantonis.

Nu kommer många andra universitet att följa efter, tror han.

– Det här är ett bevis på att Grekland faktiskt kan förändras, trots att ingen i Europa verkar tro det. Det har vi visat med vår rörelse, säger han.