Håkan Juholt: Det är en lögn

1:37 min

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt kommenterar nu att åklagare ska granska om han kan ha ägnat sig åt bedrägeri när han under flera år felaktigt låtit riksdagen betala hela hyran för den lägenhet som även sambon bor i. Till TT säger Juholt att han inte har några synpunkter på granskningen.

Under eftermiddagen har Håkan Juholt gett en exklusiv intervju till nyhetsbyrån TT där han kommenterar helgens medieuppgifter om riksdagsersättningen för övernattningslägenheten i Västertorp.

I går meddelade en åklagare vid Riksenheten mot korruption att han skulle se om Juholt kan ha begått ett brott när han låtit riksdagen betala hyran för övernattningsbostaden som sambon också bodde i och i sådana fall inleda en förundersökning.

Juholt säger till TT att han "utgår från att det görs alla granskningar av detta för att se om på vilket sätt" han har gjort fel.

Men han vill inte spekulera i vad det skulle betyda för honom om det skulle bli en juridisk process.

Det har i medierna cirkulerat uppgifter om att en revision som det socialdemokratiska partiet genomförde 2009 ska ha ifrågasatt om riksdagens ersättning till Juholt för hyran verkligen var korrekt.

Om den uppgiften vore riktig skulle det vara allvarligt för Juholt enligt socialdemokratiska kommentatorer.

Men i intervjun med TT så säger Juholt att den uppgiften är fullständigt felaktig och en lögn.

Enligt Juholt är det någon som vill skada honom som spridit uppgiften.

I maj skickade Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Carina Moberg ett mejl till alla S-ledamöter om de förmåner och regler som gäller i riksdagen och uppmanade dem att studera detta. Där fanns även särskilt angivet reglerna för övernattningslägenheter.

På frågan från TT om han då inte satte sig in i reglerna, svarar Juholt jo, men att han trodde att han hade gjort rätt hela tiden.

Håkan Juholt har varken i dag eller i går velat ställa upp på en intervju för Ekot.