Miljöfrågor fick stukad debatt att hetta till

1:39 min

Miljöfrågor och invandring gjorde att debatten mellan partiledarna i Sveriges television i går kväll emellanåt hettade till. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kritiserade regeringen och folkpartiledaren Jan Björklund för att prata för mycket om kärnkraft i stället satsa på miljövänlig energi.

Åsa Romson tog upp Tyskland som ett exempel på ett land som fasar ut kärnkraften till förmån för förnyelsebar energi. Jan Björklund kontrade med att nämna Tysklands beroende av rysk gas.

– Rysk gas har två har två nackdelar, den ena är att det är gas, den andra är att den är rysk, sade Jan Björklund.

Åsa Romson och Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson fick stor plats i debatten eftersom Socialdemokraternas Håkan Juholt och Vänsterpartiets Lars Ohly vägrade delta, på grund av de skulle stå på samma sida som Jimmie Åkesson, enligt SVT.

Jimmie Åkesson kritiserade regeringen för att göra för lite för att hålla nere elpriserna och utlovade sänkt elskatt, vilket fick statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt att reagera.

– Din finansiering är ju att du trollar bort 90 procent av invandringen på ett år. Det går inte att genomföra och därför har du inte heller finansiering för dina löften, sade Fredrik Reinfeldt till Jimmie Åkesson.

Debatten rörde också arbetskraftsinvandring och hur Sverige ska möta lågkonjunkturen och arbetslösheten. Kristdemokraternas Göran Hägglund fick frågan hur många jobb sänkt restaurangmoms skapar och kom i debatt med Jimmie Åkesson.

– Göran Hägglund vill inte nämna några siffror i antal jobb för det är pinsamt låga siffror, sade Jimmie Åkesson.