"Fredliga kristna mejades ner av militär i Kairo"

2:03 min

– Det var fruktansvärt grymt, militär i pansarvagnar körde upp på trottoaren och rakt in i folkmassan, fredliga människor dog framför oss och samtidigt hetsar de i tv och radio mot kristna och påstår att vi sköt mot militären, säger Sameh Egyptson.

Han deltog igår i en demonstration mot upptrappat våld mot koptiska kristna i Egypten. En fredlig demonstration, som förvandlades till ett blodbad. Minst 24 människor dödades i våldsamheterna.

– På vägen mot vårt mål egyptiska TV byggnaden blev vi attackerade av kriminella, när vi närmade oss fanns en stor motdemonstration och när vi kom fram hörde vi skott och pansarvagnar körde mot oss demonstranter.

– Vi såg hur folk dog och det var förfärligt, fortsätter Sameh Egyptson. Han driver resebolag i Egypten, är gift med en svenska och har bott många år i Sverige. 

– Vi demonstrerade mot hur de behandlat kopter dom senaste månaderna, kyrkor och kristna hus har blivit förstörda, men ingen har ställts inför rätta, trots att man vet vilka de är, säger Sameh Egyptson.

Hans röst bryts flera gånger under intervjun, han är mycket upprörd av det som händer och betonar att det bland de koptiska demonstranterna också fanns muslimer, som är upprörda över tilltagande rättslöshet.

– Jag förstår inte hur de kunde göra något så grymt, säger Sameh Egyptson.

Ekots Mellanösternkorrespondent  säger precis som Egyptson att det pågår en tilltagande rättslöshet där de som gripit till våld mot kopter inte lagförs. I statliga tv och radio pågår samtidigt en antikoptisk kampanj.

Egyptens högste muslimske ledare, den sunnitiske imamen Ahmed al-Tayeb har kallat till krissamtal mellan muslimska och kristna ledare. Imamen har kallat medlemmarna i organisationen Egyptiska familjen, som samlar muslimska och kristna predikanter, till möte med syfte att "begränsa krisen", uppger den statliga egyptiska televisionen.

Den kristna minoriteten utgör en tiondel av Egyptens 80 miljoner invånare. Kristna anklagar det regerande militärrådet för att inte agera mot de som attackerat kristna och kristna kyrkor, något som ökat sedan Hosni Mubarak störtades.

I Egypten pågår ett kaotiskt maktskifte och den kristna koptiska kyrkan har som minoritet anklagat ultrakonservativa islamister för att försöka fullständigt ta över makten och ligga bakom propagandakampanjen mot de och våldet mot de kristna.

Premiärministern Essam Sharaf sa i ett tvsänt tal att våldet hotar övergången till en modern stat med demokratiska principer och riskerar stabiliteteten.

– Det är som är upprörande är att alla kopter anser att militärstyret på precis samma sätt som Mubaraks styre ger grönt ljus åt islamistiska extremister att gå till attack mot kyrkor i första hand, säger Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent.

– På den statliga televisionen har man under natten uppmanat "ärliga egyptier" att gå ut och hjälpa militären mot dessa våldsamma och arga kopter, alltså fullständig desinformation som är mycket mycket allvarlig och upprörande, fortsätter Cecilia Uddén.