måndag 10 oktober

Ann-Marie och trattkantarellerna

7:43 min

Vår egen morgonkock Ann-Marie Bardler Weibe har aldrig plockat så mycket svamp som i år, och det är kanske inte alltid så lätt att komma på vad man kan göra med all svamp när man väl rensat den och blivit trött på varma kantarellmackor. Ann-Marie tipsar här om panerade rotselleribiffar med svampsås, syltade trattkantareller och en pizzapaj. Recepten hittar du om klickar på "läs mer" nedan!

Syltade kantareller

2 liter rensad svamp
2 tsk salt
1 dl ättikssprit
2 dl socker
3 dl vatten
1 kanelstång
1 stjärnanis

Blanda alla ingredienser och låt sjuda i ca 15 min. Slå upp i väl rengjorda burkar och förslut med lock. Förvara kallt och mörkt.

Svampizza-paj   1 långpanna

250 g margarin
5 dl vetemjöl
¾ dl vatten
2 liter svamp
20 g smör
1 purjolök
5 dl riven ost
4 ägg
4 dl matlagningsgrädde

Hacka ihop pajdegen med en matberedare och tryck ut i långpanna. Nacka botten med en gaffel och grädda ca 10 minuter i 200 gradig ugn. Fräs svampen i lite av smöret och när vattnet kokat in tillsätt resten av smöret och den strimlade purjolöken. Låt fräsa en stund smaksätt med salt och peppar. Bred ut över pajbotten

Blanda samman ägg och ost och häll över svampen.

Grädda ca 15 min i 200-gradig ugn.

Selleribiffar med svampsås 4 port

20 g smör
1 liter svamp
1 gul lök
2 msk vetemjlöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 stor eller 2 mindre selleri
Vetemjöl
Ägg
Ströbröd

Börja med att fräsa svampen i lite av smöret och när vattnet kokat in tillsätt resten av smöret och den hackade löken, låt fräsa några minuter och rör i mjölet och sedan grädde och mjölk. Låt sjuda några minuter och smaksätt sedan med salt och peppar. Dra såsen åt sidan

Skala sellerin med kniv och skiva den i tjocka skivor. Koka den lite mjuk i saltat vatten. Panera först mjöl sedan ägg och sist ströbröd gärna kryddat med lite rosmarin och salt och peppar

Servera biffarna med den varma såsen

Till båda rätterna smakar det gott med lite picklade morötter:

Koka upp ½ dl ättika med 1 dl socker och 1 ½  dl vatten. Lägg tunt hyvlade morötter i den varma lagen salta och låt svalna.