Spårvagnsolyckan i Kviberg

Orsakades av den mänskliga faktorn

1:30 min

Spårvagnsolyckan i Kviberg, där cirka 30 personer fördes till sjukhus, är ett resultat av den mänskliga faktorn. Det visar en preliminär rapport från Göteborgs Spårvägar.

– Vi kan inte konstatera några tekniska fel på någon av vagnarna. Antagligen är olyckan ett resultat av den mänskliga faktorn. Det vi kan konstatera är att föraren påbörjade inbromsningen för sent, säger Christer Olsson, operativ chef för Göteborgs Spårvägar.

Det var i början på september som två spårvagnar, linje 11 och linje 6, krockade vid Beväringsgatan vid Kviberg. En krock som resulterade i att cirka 30 passagerare fördes till sjukhus.

I en första delrapport om händelsen, som P4 Göteborg tagit del av, framkommer det att olyckorsaken är att ena föraren bromsade för sent, och därför körde rakt in i spårvagnen framför. Men varför vet varken han eller Göteborgs Spårvägar.

– Han har inte på något sätt överskridit den tillåtna hastigheten på den sträckan. Men naturligtvis var farten för hög i förhållande till när han började bromsa. Han har själv svårt att svårt att uppge vad som hände sekunderna innan olyckan, säger Christer Olsson.

Föraren har också genomgått en medicinsk undersökning, men inte heller där finns det någon förklaring till den sena inbromsning.

– Föraren har genomgått en medicinsk undersökning och fått kompletterad utbildning. Om han inte redan är satt i trafik kommer han bli det snart, säger Christer Olsson