Förundersökning mot Juholt

0:50 min

En förundersökning har inletts om misstänkt bedrägeribrott mot Håkan Juholt, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Chefsåklagare Alf Johansson har överlämnat ärendet till riksenheten för polismål, som även handlägger misstänkta brott av riksdagsledamöter.

"Enligt vårt interna regelverk ska de handlägga alla misstankar om brott av riksdagsmän utom korruptionsbrott", säger chefsåklagare Alf Johansson i pressmeddelandet om orsaken till att fallet hamnar hos riksenheten för polismål.

Håkan Juholt säger i ett pressmeddelande att han välkomnar förundersökningen.

"Det är viktigt med en grundlig utredning. Jag har gjort fel som inte satte mig in i de regler som gäller för riksdagsledamöters boende. Jag ber åter om ursäkt för det. Jag vill understryka att jag inte tagit ut för mycket i ersättning avsiktligt", säger han.

Han uppger även att han tänker samarbeta fullt ut med utredarna.

"Under utredningen kommer mitt juridiska ombud advokat Hans Strandberg att ge alla kommentarer i ärendet", säger han vidare.

– Förundersökningen inleddes av polisen i fredags. Varför vet jag inte, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten mot korruption, till TT.

Johansson beslutade i fredags att göra en förutredning mot bakgrund av vad som kommit fram i medierna om Juholts hyresersättning.

Först i dag såg han att en förundersökning redan hade inletts vid bedrägeriroteln i Stockholm.

– Vi tog över förundersökningen och utan några andra åtgärder sparkade vi över den till polismålsenheten. Jag kunde konstatera att de misstankar som kan tänkas finnas i det här ärendet tillhör inte primärt vårt verksamhetsområde, säger han.

.

TT