Kopter i Kairo: "Vi har bara korset"

2:50 min

Kristna kopter har fortsatt sina demonstrationer i Kairo under dagen efter nattens våldsamheter då 24 människor dödades och ett par hundra skadades. Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén har besökt det koptiska sjukhuset i Kairo och träffat demonstranter som var med i natt.

– Människor har ställt sig utanför för att skandera slagord mot militärledaren Tantawi, en spontan demonstration där man ropade ”Armén skulle beskydda oss, istället slaktar de oss och Tantawi bör straffas med döden”, berättar hon.

Den unge mannen som Cecilia Uddén träffat utanför sjukhuset, Bishoy, säger att de bara har korset.

– Vi kom obeväpnade till demonstrationen i går. Vi hade inga handeldvapen, inga svärd, inga påkar som de hade när de angrep oss. Men vi har korset och det skyddar oss mot djävulen, det måste kunna skydda oss mot militärledaren Tantawi också, säger Bishoy.

Hur ska man beskriva stämningen i Kairo i dag efter gårdagens våldsamma händelser?

– Det är både spänd stämning. Det råder utegångsförbud, berättar Cecilia Uddén. Det är väldigt lite trafik. Det råder också förtvivlan. Många människor grät öppet utanför sjukhuset och ilska över det som har skett.

– Det är så många döda alldeles i onödan. Många är oroliga för framtiden, fortsätter Cecilia Uddén.

Kan det få några politiska konsekvenser det som hänt?

– Många befarar att militärrådet nu har en förevändning att sitta kvar ännu längre vid makten, att valen skjuts upp. Parlamentsvalet ska hållas i nästa månad och presidentvalet, ska hållas till våren.

– Många är oroliga. Jag talade med en ung muslimsk kvinna som kom till det koptiska sjukhuset för att visa sitt stöd.

– Om det finns något gott som kommit ut ur detta så är det att militärrådet nu har visat sitt rätta ansikte och att egyptierna nu håller på att förstå vad det är som håller på att hända, sa kvinnan som Cecilia Uddén träffade tidigare under måndagen