Statsvetare: ”Allvarligt läge för Juholt”

– Det här gör saken betydligt allvarligare, att åklagaren per definition inte kan avskriva brottet utan väljer att gå vidare, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare. Stig-Björn Ljunggren tror att ärendet kommer att läggas ned.

– Det här gör saken betydligt allvarligare, att åklagaren per definition inte kan avskriva brottet utan väljer att gå vidare, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.

Förundersökningen innebär också att det här inte är någonting som snabbt kommer att blåsa över.

– Nu kommer ju det här att pågå så länge förundersökningen pågår, säger Bjereld till TT.

Hur ska Juholt agera nu?

– Det är svårt att säga. Hans strategi gick ju ut på att genom att göra en total pudel skulle han få slut på det här. Han var öppenhjärtig och tog på sig hela ansvaret. Nu kan han inte ducka utan måste fortsätta att möta pressen.

Hur kan partiet minimera skadan?

– Om man från partiets sida vill stötta Juholt ska man välja att inte utmana honom just nu. Så länge ingen ledande representant tar avstånd från Juholt och kräver hans avgång så sitter han ganska säkert.

Det finns de som av både personliga och politiska skäl har anledning att attackera Juholt, men många har för partiets skull hittills valt att hålla tyst.

– Det här sänker ju naturligtvis tröskeln för Juholts kritiker att komma ut, säger Bjereld.

Problemet är enligt Bjereld att om Juholt tvingas avgå så hamnar partiet i ett vakuum där ingen har en aning om vilken den nya inriktningen kan tänkas bli.

Enligt Stig-Björn Ljunggren, socialdemokratisk statsvetare i Uppsala, innebär förundersökningen att läget har blivit "snäppet värre" för Juholt. Men han tror samtidigt att det hela mynnar ut i att ärendet blir nedlagt.

– Det hela kan tyckas vara allvarligt men jag har svårt att tänka mig att dagens opinionskänsliga jurister inte skulle inleda en förundersökning. Jag tror att man ska ta med det i beräkningen, säger Ljunggren.

Han tycker att Håkan Juholt nu ska sätta sig ned med en kunnig jurist för att bedöma hur pass mycket åklagarna har på fötterna rent juridiskt.

– Om det hela visar sig vara allvarligt kanske Juholt bör ta en timeout, säger han.

Han tror dock inte det är dags att börja prata om att avgå. Han tror heller inte det påverkar socialdemokraternas kärntrupper särskilt mycket. Däremot blir det svårare att vinna tillbaka dem som gått förlorade de senaste åren.

– Det ökar inte direkt flödet tillbaka till partiet. Troligtvis kommer man att gå tillbaka lite grand opinionsmässigt. För många är det självfallet jävligt ledsamt.