S-reaktioner: Förundersökningen drabbar partiet

Partistyrelseledamoten Marie Granlund från Skåne tycker att Håkan Juholt kan sitta kvar som partiledare, trots förundersökningen medan till exempel Jonas Karlsson (S), oppositionsråd i Örebro och partistyrelseledamot anser att det som hänt skadar både partiet och politiken.

Partistyrelseledamoten Marie Granlund från Skåne tycker att Håkan Juholt kan sitta kvar som partiledare, trots förundersökningen.

– Ja, det tycker jag. Men i övrigt har jag inga kommentarer, säger hon till TT.

Carina A Elgestam, vice ordförande i socialdemokraternas partidistrikt i Kronoberg, säger till TT att hon har fortsatt förtroende för Håkan Juholt.

– Jag har haft förmånen att träffa honom ett antal gånger genom åren och jag har aldrig upplevt honom vara en person som försöker roffa åt sig.

Däremot ser hon en risk för att lägenhetsaffären skjuter stödet för Socialdemokraterna i sank, åtminstone för ett tag.

– Ja, absolut, åtminstone kortsiktigt. Politik handlar om förtroende. Sedan vet vi inte hur det ser ut på längre sikt. Det kan gå åt båda hållen beroende på vad som händer.

– Det är klart att det är negativt både för partiet och Håkan Juholt, säger partistyrelseledamoten Anders Lago, kommunalråd i Södertälje.

Han har dock inga synpunkter på hur Juholt bör agera nu.

Hur allvarligt är det för partiet att partiordföranden är föremål för en förundersökning?

– Jag tror att det drabbar synen på politiker överhuvudtaget. Nu handlar det om en S-ledare och då drabbas socialdemokratin värst, säger Lago.

Jonas Karlsson (S), oppositionsråd i Örebro och partistyrelseledamot menar att förundersökningen mot partiledaren skadar förtroendet både för partiet och politiken.

– Det är klart att det är allvarligt, säger han.

Bör Juholt ta time out?

– Det är något som vi måste diskutera i partiet, säger Karlsson.

– Personligen är jag tveksam till att det skulle vara rimligt.

Susanne Eberstein, förste vice talman i riksdagen, tillhör Västernorrlands valkrets. Hon tycker att det är en svår fråga att svara på om Juholt kan sitta kvar.

– Det är många som utreds för brott och så blir det ingenting, de har inte begått något brott, så jag tycker att det är alldeles för tidigt att säga någonting.

Enligt Eberstein har inte riksdagen några regler för hur man hanterar ledamöter som utreds för brott.

– Det är inte riksdagen som institution som bestämmer om någon kan sitta kvar eller inte. Det är bara partiet som kan bestämma det.

Hur tror du att stödet för Socialdemokraterna påverkas av det inträffade?

– Det är klart att det är djupt olyckligt och det tar ju bort fokus från politiken.

– Folk är irriterade på slarvet, men vi har förtroende för Håkan, säger Jens Nilsson, ordförande för s-partidistriktet i Jämtland.

Kan han sitta kvar?

– Ja.

Men det som hänt påverkar stödet för Socialdemokraterna åtminstone kortsiktigt, konstaterar han.

– Ja, det gör det alltid, negativt naturligtvis.

Betyder det något för stödet på längre sikt?

– Nej det tror jag inte. Nästa gång är det någon annan. Men för politiken är det negativt, rent generellt.