Stöd och kritik mot Juholts hyresaffär

Efter beskedet i går om att Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt kommer att bli föremål för en förundersökning höll partiets ledning flera möten under kvällen. Partiledningens stöd för Håkan Juholt består men det finns också öppen kritik mot honom.

– Jag sitter på ett café varje fredag utanför Solna stadshus och pratar om korruptionen i samband med bygget av skandalarenan. Det vore inte särskilt trovärdigt av mig att kritisera korruption inom Moderaterna i Solna om jag inte samtidigt gör det när det förekommer i mitt eget parti, säger Johanna Graf som är socialdemokratiskt oppositionsråd i Solna.

Hur pass allvarlig tycker du att den här affären har blivit?

– Det spelar ingen roll hur allvarlig den är i juridisk mening. Om folk tror att politiker är fifflare, då är det allvarligt och då måste man göra något åt det. Man får ta konsekvenserna av det.

Vilka konsekvenser Håkan Juholt borde ta av det som har hänt vill Johann Graf inte säga - men hon har inga krav på vare sig ”time out” under förundersökningens gång eller att han ska avgå.

Det har inte heller partiets ledning som i går hade flera telefonmöten. Enligt de uppgifter som har kommit fram där finns det ett starkt stöd för honom inom såväl i det verkställande utskottet som i partistyrelsen.

Men Johanna Graf som formulerar sin kritik idag i en debattartikel i tillsammans med flera andra socialdemokrater ger inte mycket för den krishantering som hennes partiledning nu ägnar sig åt.

– Eftersom det är samma sak som när man ska välja partiledare så vet man inte vad som föregår bakom stängda dörrar. De har ju tillämpat att – ju större beslut, desto färre i rummet. Så det har knappast varit en öppen process, säger Johanna Graf.