Turismen i Grekland slår nya rekord

2:18 min

Turismen till Grekland har slagit rekord den här säsongen. Mycket tack vare nya grupper turister från Kina och Ryssland. För medan strejker och våldsamma upplopp skrämmer bort turister från Aten, så blomstrar industrin ute på semesteröarna.

– Det gäller att komma ut ur Athen och ut till öarna, där tror jag påverkan är betydligt mindre, säger Lasse Filipsson.

– Och hoppas att vi kommer hem igen! Säger Gunilla Filipsson.

De mellanlandar i Aten för att fortsätta ut till den grekiska övärlden ihop med norrmän, schweizare och kineser. Theresa, som hon kallar sig på engelska, kommer från Kina och är i Grekland på semester.

– Det är så romantiskt, säger hon.

Turismen till Grekland har slagit rekord i år, trots finanskrisen. Totalt beräknas 16,5 miljoner turister ha kommit när säsongen är slut. Det är upp tolv procent från förra året. Vilket den grekiske premiärministern Giorgios Papandreou använde som ett positivt exempel när han besökte Tyskland nyligen.

Bakom rekordsiffrorna ligger dels att turisterna undvikit Egypten och Tunisien och bokat om till grekiska stränder istället - hellre finanskris än revolution, alltså.

Men kineser och ryssar som strömmar in är en ny möjlighet för Grekland.

– Vi brukade säga att amerikanerna är de bästa turisterna, men glöm det! Säger Leonidas Vassilopoulos, på resebyrån Pacific i Aten.

Enligt honom spenderar varje rysk turist som fem andra.

– Ryssarna gör av med tusentals euro, tro mig, de vet inte hur mycket de spenderar, säger han.

Och kineserna, de fyller ön Santorini, säger han.

– De känner inte till någon annan del av Grekland, det är galet men väldigt bra, säger han.

Och visst var det just på Santorini som Theresa från Kina varit, och nu ska hon rekommendera alla sina vänner i Kina att åka dit.

– De borde, ja de måste, åka till Grekland för att se hur det är, säger hon.