Tidningskrönikan: Om Juholts bostadsersättning

2:46 min

Dagens tidningskrönika handlar om reaktionen på Socialdemokraternas partiledare, Håkan Juholt, och hans ersättningskrav för sin bostad. Krönikör: Katarina Helmerson.

Arma socialdemokrati som fått denna ledare - det är den något modstulna rubriken på DI:s ledare i dag som tar upp en rad omdömesbrister, som tidningen anser att Håkan Juholt har, allt från att han inte var med deltog i söndagens partiledardebatt i TV till turerna kring hyresersättningen. Dagens Industri skriver:

”En redan svag partiledare kommer att ha mycket svårt att göra sig gällande i politiska sakfrågor under den närmaste tiden. Sannolikt är hans ställning varaktigt försvagad.”

Socialdemokraterna hade förtjänat en bättre partiordförande, tycker Dagens industri.

tycker att det finns anledning att överväga avgång och skriver:

”Frågan är om Juholt riktigt förstår hur illa han har ställt till det för sig själv och sitt parti den här gången. I den långa TT-intervju han gav i helgen sa han att han kommer att föra partiet till stor framgång. Det är nog fler än en socialdemokrat som har börjat tvivla på det. Det är inte bara Juholt och hans parti som skadas av fusket. Socialdemokraterna borde på allvar fråga sig om Håkan Juholt är rätt person att leda partiet i valet 2014.”

Frågan är då hur socialdemokratiska tidningar ställer sig. den tidning där Håkan Juholt själv varit lokalredaktör. Det finns anledning att välkomna förundersökningen mot Håkan Juholt tycker tidningen som skriver:

”Lösa, insinuanta och svårbemötta påståenden om att Juholt har gjort en medveten kriminell handling blir efter en grundlig undersökning och en möjlig nedlagd utredning svårare att sprida; även om vi inte för en endaste sekund inbillar oss att rubrikerna vid en nedlagd undersökning skulle bli ens hälften så stora och många som vid en påbörjad.”

Widar Andersson skriver i

”Riksdagens bostadsbidrag är tillkommet för att underlätta för de ledamöter som måste skaffa sig ett boende för de två eller tre nätter i veckan som de måste bo över i Stockholm. Håkan Juholt ingår knappast i den kretsen. Han bor - som jag förstått saken - ytterst frivilligt tillsammans med en älskad kvinna i den stockholmska förorten Västertorp.”

”Juholt skulle ha ställt sig frågan om han kunde stå upp för sitt bostadsbidrag även i en offentlig massmediegranskning. Han skulle ha funderat på om inte det mest rimliga vore att han - likt de flesta andra arbetande stockholmare - betalade sin egen hyra?”

Det här handlar inte om krångliga blanketter eller om möjligen otydliga regelverk i riksdagsförvaltningens byråkrati. Det här handlar om förnuft och känsla, konstaterar Widar Andersson sist i krönikan.