Stor prisskillnad på mobilsamtal i Norden

Priset för att ringa med sin mobiltelefon har fallit det senaste året, det visar en granskning som Ekot gjort. Trots att priserna i Sverige sjunkit, så är minutpriset i Danmark över 30 procent billigare än i Sverige.

För många har det som sagt blivit billigare att ringa med sin mobil. Minutpriset har fallit med ungefär 15 procent och ett sms har blivit omkring 20 öre billigare.

Det visar Ekots undersökning som omfattar alla abonnemang och kontantkort som de fem största mobiloperatörerna i Sverige erbjuder.

Rabatter ej medräknade
I undersökningen har Ekot jämfört ordinarie minutpriser och inte tagit hänsyn till rabatter och kampanjer, där kunden till exempel kan ringa extra billigt eller gratis till de som har samma mobiloperatör.

Tar man hänsyn till det kan kostnaden att ringa ha fallit ännu mer menar mobilkedjan The Phonehouse marknadschef, Daniel Lindholm.

– Det har ju en stor påverkan, för använder du de här minuterarna på rätt sätt, så är det mycket pengar du sparar.

Kan du säga hur mycket?

– Det är svårt att säga, vi tittar på det där. Det beror lite grann på kundens ringmönster, hur man använder sina minuter beroende på om man använder sina minuterar inom nätet eller genom en annan operatör. Det är mycket pengar, säger Daniel Lindholm.

Trots att priserna alltså fallit det senaste året så visar Ekots granskning att det fortfarande ofta är väsentligt dyrare att ringa med sin mobil i Sverige jämfört med de andra nordiska länderna.

I Danmark kostar till exempel ett sms kring 25 öre medan priset i Sverige ofta ligger på ungefär 1 krona. I Finland kostar det i snitt 1,10 att ringa från sin mobil till en annan mobil. I Sverige är genomsnittspriset för samma samtal ungefär; 1,75.

För dålig konkurrens
Att skillnaderna, trots prisfallet i Sverige, fortfarande är så stora beror, enligt Enhetschef, Viveca Norman, vid Post- och telestyrelsen, på att konkurrensen fortfarande är för dålig i Sverige.

– Jag tror på att det beror på att vi har en för dålig konkurrens på den här marknaden. Vi har tre stora nätägare som har funnits i många år och de har valt att inte priskonkurrera i särskilt stor utsträckning.

Vad får det för konsekvenser att priserna är högre än i de andra nordiska länderna?

– Konsekvensen blir att vi ringer mindre, vi skickar färre sms än vad man gör i de andra nordiska länderna. På sikt innebär det att vi kanske utnyttjar mobila tjänster i mycket mindre omfattning än vad man gör i övriga norden.

Skulle inte det kunna vara bra. Man hör om strålningsrisker?

– Det får var och en avgöra. Samtidigt kan man tro att det hämmar utvecklingen av mobila tjänster om inte de svenska kunderna använder det i särskilt stor utsträckning.

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se