Partistyrelsen sluter upp bakom Juholt

2:23 min

I går kväll enades partistyrelse och verkställande utskott om att fortsatt stå bakom Håkan Juholt som partiledare. Flera har uttalat sitt stöd för Juholt och sluter upp bakom honom, men kritiken finns också kvar.

– Vi tycker naturligtvis att det här är oerhört beklagligt och en väldigt tråkig situation som både Håkan Juholt och partiet har hamnat i. Jag har som ordförande i kvinnoförbundet och adjungerad till verkställande utskottet ställt mig bakom ett förtroende för Håkan Juholt att fortsätta som partiledare och att inte ta timeout. Nu ska vi fokusera på politiken och stå samlade, säger kvinnoförbundets ordförande Lena Sommestad.

Verkställande utskott, partistyrelse och distriktsordförande ger nu Håkan Juholt sitt fulla förtroende.

Kraven om timeout anses inte vare ett alternativ för en sittande partiledare.

Idag är det många Socialdemokrater som inte alls vill diskutera läget.

Däremot finns en oro bland de Ekot talat för att Håkan Juholt inte har tillräckligt många erfarna och kunniga medarbetare.

Enligt ett par av Ekots källor är stödet för den ekonomiska talespersonen Tommy Waidelich inte lika starkt som det är för Håkan Juholt.

Men alla distriktsordförande uttalar sitt förtroende för ordförande Juholt.

– Vi är överens som uttalat att vi har fortsatt förtroende för partiordförande och att vi följer händelserna väldigt noga, säger Helene Fritzon som är ordförande i Skånedistriktet.

När det gäller att Juholt begärt att riksdagen ska betala hela hyran är det ingen som försvarar Juholts agerande.

Han har också själv tagit på sig hela ansvaret för att ha gjort fel. 

Karl Petersen är kommunalråd i Luleå, tycker inte att det finns någon ursäkt för Juholts agerande.

– Det är märkligt att man inte lär sig det här någon gång. Att komma efteråt och säga att man inte kände till reglerna, det går inte att säga det. Inte i den positionen som han befinner sig, säger Karl Petersen som är kommunalråd i Luleå.

– Det är regler som finns och de ska man känna till och är man osäker så ska man faktiskt lära sig dem. Det finns ingen att skylla på, säger Karl Petersen.

– Jag kan inte förstå hur man kan tro att riksdagen ska betala sambons hyra också. Det kan jag inte förstå. Det är ett allvarligt fel, säger Charlotta Svanberg som är oppositionsråd i Växjö.

Det är ingen som tror att Håkan Juholt kan sitta kvar som partiledare om den förundersökning som åklagaren har inlett skulle leda till åtal.

Men flera som Ekot har talat med under förmiddagen tror inte att det kommer att gå så långt.

Göteborgs kommunalråd Anna Johansson, som också satt med i den valberedning som föreslog Håkan Juholt, står fortfarande bakom sin partiordförande.

– Jag har stort förtroende för Håkan Juholt, vi har valt honom till partiledare och han har gjort ett misstag men han har också varit tydlig med att han inte har haft ett ont uppsåt, säger Anna Johansson.