Eva Åkesson föreslås bli rektor

0:59 min

Eva Åkesson, prorektor vid Lunds universitet och professor i kemisk fysik föreslås bli ny rektor för Uppsala universitet från 1 januari 2012. Det beslutade konsistoriet, Uppsala universitets styrelse, enhälligt att föreslå regeringen idag.


– Jag känner mig omtumlad, men väldigt hedrad och smickrad av det här. Nu väntar jag på vad regeringen ska säga, säger Eva Åkesson till Upplandsnytt.

– En av mina styrkor är att jag har lång erfarenhet av att sitta i en universitetsledning på ett fullskaligt brett universitet.

Du kommer från Lunds universitet. Hur står sig Uppsala i jämförelse med Lund?

– Jag tycker att Lund och Uppsala är Sveriges Oxford och Cambridge.

Eva Åkesson är professor i kemisk fysik och idag prorektor vid Lunds universitet. Hon är enligt Uppsala universitet född och uppvuxen i Ängelholm men tog sin examen i fysikalisk kemi vid Umeå universitet där hon sedan också disputerade. 1996 kom hon till Lunds universitet som forskare. Där har hon även haft ledningsuppdrag som prorektor och vicerektor.

Konsistoriet överlämnar nu sitt förslag till regeringen som väntas fatta beslut i november. Konsistoriets ordförande Hans Dahlborg säger att hon har en mycket gedigen erfarenhet av akademiskt ledarskap

– Hon har energi, humor och kan representera universitetet både inåt och utåt. Och fungera i internationella sammanhang, säger han.