Karlskrona

De mobila trygghetslarmen ska utredas

1:29 min

Problemen växer när alltfler trygghetslarm kopplas till det mobila nätet och regeringen har nu tillsatt en utredning, där Karlskrona deltar som föregångskommun.

Problemen med trygghetslarm uppstår när Telia tar bort sina fasta ledningar och allt fler larm kopplas till det mobila nätet och regeringen har därför tillsatt en utredning.

Det handlar om både säkerhetsproblem och ekonomiska problem.

Socialstyrelsen och Hjälpmedelsinstitutet ska reda ut vad som händer med trygghetslarmen när det blir allt färre fasta telefoner och allt fler mobila.

Referenskommun
I Karlskrona har man jobbat med det här länge och deltar i utredningen.

– Då har vi fått gå med där som en referenskommun, berättar Niclas Brissmalm som är driftschef för äldreomsorgens larmteam i Karlskrona.

När Telias stolpar på landsbygden blåser ner sätts de inte upp igen utan istället hänvisas man till de mobila nätet.

Krävs täckning
Det är inget problem att koppla upp trygghetslarmen via mobil men det kräver att det finns täckning i området. Och det gör det inte överallt. Och det är inte bara långt ute på landet som det är problem.

Niclas Brissmalm berättar att de skulle installera ett GSM-larm i centrala Karlskrona, men det fungerade inte i alla rummen.

– I sovrummet kunde man inte trycka på klockan för det fanns ingen GSM-täckning, men i köket fungerade det.

Utredningen ska vara klar 2013 och en av bitarna man tittar på är kostnaden. För de nya, digitiala larmen är dyrare för kommunerna.

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se