Ödeshög

Systembolaget backar om lokalproducerat

1:15 min

Från och med årsskiftet ska det bli enklare att köpa lokalt producerad alkohol på Systembolaget. Ett besked som välkomnas av Håkan Johansson i Ödeshög som tillsammans med sin fru producerar det lokala Runölet.

– Det var vår riksdagsledamot Betty Malmberg som ringde och berättade det här. Det är sant Håkan, vi har lyckats sa hon, berättar Håkan Johansson.

Tillsammans med sin fru Karolina driver han Millingstorps gårdsbryggeri i Ödeshög som producerar det lokala Runölet. Fram till för några år sedan fanns ölet med i Systembolagets ordinarie sortiment, men i början av 2009  plockades det bort eftersom försäljningen ansågs för liten.

Sedan dess har Runölet enbart kunnat köpas på Systembolagen i Östergötland, men inte kunnat beställas i övriga landet.

Det ska det bli ändring på nu. Från och med den januari 2012 ska man kunna beställa alla loklat producerade drycker i beställningsortimentet till valfri butik i landet utan extra kostnad. Det ska också bli lättare att hitta de lokalat producerade dryckerna på nätet och i butikerna.

– Det här är en otrolig möjlighet. Vi är jättelyckliga, säger Håkan Johansson.

Riksdagspolitikern Betty Malmberg (M) från Ödeshög har länge varit engagerad i frågan och hon är nöjd idag, säger hon.

– Engagemanget började genom att jag fick höra om Håkan och Karolinas situation hemma i Ödeshög. Därför började jag engagera mig i det här via debattartiklar, motioner och jag har uppvaktat Systembolagets generaldirektör. Så därför känns det väldigt roligt nu, att faktiskt ha gått i mål.