Skuldkrisen slår mot de mest utsatta i Grekland

1:48 min

Skuldkrisen i Grekland slår mot de utsatta i samhället, enligt en rapport från forskare på Cambridge University i Storbritannien. Framför allt är det tillgång till sjukvård och förebyggande arbete bland utslagna grupper som drabbats av nedskärningarna. Det kraftigt ökande antalet HIV-smittade är ett direkt resultat av skuldkrisen, menar forskarna.

På väg till intervjun blir jag påhoppad av en man som håller handen innan för jackan och säger att han har en spruta med HIV. Om jag inte ger honom pengar tänker han sticka mig. Jag ger honom ett par euro och han går.

Omoniatorget i Aten är lite som plattan i Stockholm, där de utslagna hänger; fast med skuldkris. 

I en rapport i den brittiska medicinska tidskriften Lancet i veckan undersöker man hur krisens påverkar de svaga i Grekland.

HIV ökar med 50 procent jämfört med förra året, mest bland de allt fler hemlösa, prostituerade och bland sprutnarkomaner. Samtidigt ökar den psykiska ohälsan; 25 procent fler greker begick självmord.

Den grekiska regeringen gör inte mycket, enligt Maria Moudatsou, på hjälporganisationen Praksis, i Aten.

– Nej, det gör inte mycket för de svaga grupperna, som de hemlösa, säger hon.

En annan utsatt grupp är homosexuella män. Antalet HIV-positiva unga män ökar i Grekland.

Organisationen Praksis åker runt på musikfestivaler och torg för att göra gratis HIV-tester, men nu behövs det stora statliga informationskampanjer, säger Maria Moudatsou.

– Men allt sådant skär Grekland ner på. Vi är faktiskt ett EU-land, vi borde inte diskriminera grupper som behöver hjälp, säger hon.