Håkan Juholt hårt pressad

2:19 min

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen uttalade i går sitt stöd för partiledaren Håkan Juholt. Men många i gruppen tycker att situationen är mycket allvarlig. 

Jennie Nilsson är vice ordförande i riksdagens skatteutskott.

– Han har inte gjort några medvetna fel, men trots det är situationen givetvis väldigt olycklig.

Har du samma förtroende för honom som för ett par veckor sedan?

– Nej, jag är arg, ledsen och besviken över situationen vi har hamnat i. Men har är vår valda partiordförande och så länge han är det har han också mitt stöd.

Tycker du att han bör ta en time out?

– Det kan jag inte kommentera i nuläget, det kan bara Håkan Juholt själv avgöra.

När den socialdemokratiska riksdagsgruppen i går kväll diskuterade att Håkan Juholt låtit riksdagen betala hela hyran för sin övernattningslägenhet i södra Stockholm – trots att sambon också bodde i den – var stämningen inte så upprörd enligt uppgift Ekot - en person beskriver den snarast som uppgiven.

Men sammantaget blev det ändå en het diskussion i gruppen på grund av en rad händelser den senaste tiden. Hur arbetet med partiets budgetmotion sköttes, att Håkan Juhot inte deltog i söndagens tv-sända partiledardebatt och hur det gick till när partiets rättspolitiska talesperson Morgan Johansson i fredags stödde ett förslag om utvisning av nya medborgare som begått brott. Johansson hade först stämt av förslaget med Juholts stab, men sen när förslaget fick kritik gick ändå Juholt ut offentligt och sågade det.

Och som grädde på moset lägenhetsaffären som gör att partiföreträdare inte kan diskutera politik med folk.

Riksdagsgruppens stöd för Juholt uttalades efter mötet av gruppledaren Carina Moberg - men inte heller hon var glad över utvecklingen.

– Det är klart att vi är upprörda. Jag är väldigt upprörd över att regler inte läses på ordentligt. Nu har vi haft en diskussion som har varit konstruktiv och bra och vi har ett stöd för vår partiledare.

Förutom den rättsliga utredningen har fler socialdemokrater ifrågasatt Juholts bedömningsförmåga och moral när han lät riksdagen betala hela hyran och sambon bo gratis. Och Carina Moberg ger inte sitt stöd för Juholt på den punkten.

– Jag kan inte försvara det och det gör jag inte heller. Han skulle ha läst reglerna och gjort på ett annat sätt.

Den förre partisekreteraren Ibrahim Baylan beklagade läget efter riksdagsgruppens möte.

– Det är en oerhört beklaglig situation, det är helt uppenbart. Det tror jag att vi alla känner, både Håkan och de socialdemokratiska riksdagsledamöterna. Men jag hoppas och tror att vi ska kunna komma igenom detta.