Slutbetyg

Här är mina betyg och omdömen av samtliga svenska spelare som spelat i EM-kvalet:

Betygen ges på en skala 1-5.

4:

Andreas Isaksson, 9 matcher:
Isaksson var Sveriges bästa spelare i det här kvalet, sett över samtliga matcher. 
Lätt att glömma bort att han förutom gårdagens toppinsats även gjort avgörande räddningar i segermatcherna mot Moldavien och Finland på bortaplan.

I ett kval där samtliga positioner och lagdelar någon gång varit frågetecken, har Isaksson stått för stabilitet från början.

Det svenska landslagets solklara MVP, den spelar vi absolut inte kan klara oss utan i EM nästa sommar.

Johan Elmander, 10 matcher:
Har fått spela på flera olika platser, med blandade resultat men alltid med samma inställning och vilja. Väldigt bra de sista omgångarna, bäst av alla både mot Ungern borta och i hemmamatchen mot Holland.

Olof Mellberg, 6 matcher:
Starkt gjort av en spelare som säger sig tveka på om han ska fortsätta i landslaget att dyka upp på varje samling och vara den som vill allra mest, i varje situation. Får en extra poäng för sin förmåga att styra upp försvarsspelet och göra övriga i backlinjen bättre.

Anders Svensson, 8 matcher:
Har betytt mycket för laget med sin erfarenhet och rutin. Lagets bästa spelare i inledningen av kvalet.

Kim Källström, 10 matcher:
Har en gång för alla tagit klivet och blivit en nyckelspelare i landslaget. Mycket bra hela 2011 och fick kröna det hela med en underbar frispark i sista matchen.

3:

Sebastian Larsson, 10 matcher:
Numera given i startelvan med sitt kloka spel och en härlig aggressivitet som man önskar att fler svenska spelare alltid hade.

Zlatan Ibrahimovic, 8 matcher:
Har mer än vanligt pendlat rejält i sina prestationer. Stundtals världsklass på en nivå ingen annan svensk någonsin kommer att nå, men också stundtals helt isolerad på topp. Har trots allt gjort ett bra jobb som lagkapten, är numera en naturlig ledare för ett lag där framför allt den nya generationen helt uppenbart ser upp till honom som förebild.

Mikael Lustig, 10 matcher:
Den på förhand mest orutinerade spelaren i startelvan var enda spelare att spela samtliga minuter i kvalet. Sällan strålande (andra halvlek mot Holland ett härligt undantag), men heller aldrig underkänd. Vilket är mycket bra av en ung, oerfaren ytterback.

2:

Daniel Majstorovic, 8 matcher:
Alltid bra med Mellberg bredvid sig, virrig och håglös när han varit den som ska styra i försvaret.

Rasmus Elm, 5 matcher:
Har kämpat sig tillbaka i landslaget men vi väntar fortfarande på att han ska få ut sin fulla potential och spela ut på samma vis som i klubblaget.

Pontus Wernbloom, 8 matcher:
Inledde kvalet med att göra mål men efter stjärnsmällen i Amsterdam har han blivit utkonkurrerad på mittfältet.

Emir Bajrami, 6 matcher:
Har haft otur med skador just som det såg ut som att han hade tagit en ordinarie plats. Kreativ, trivs att spela ihop med Zlatan.

Ola Toivonen, 9 matcher:
Skönt för honom att få sätta målet som tog Sverige till EM, men Toivonen har förlorat sin ordinarie plats till Elmander (när Zlatan inte spelar) och jag sätter fortfarande frågetecken för attityden. Måste bli jämnare.

Martin Olsson, 4 matcher:
Ska ha beröm för hur han klivit in på en utsatt position och levererat bra insatser i ett avgörande läge av kvalet. Här finns stora utvecklingsmöjligheter, jag räknar med att Hamrén nu kommer att satsa på honom under våren.

Christian Wilhelmsson, 4 matcher:
En lidnersk knäpp utan dess like den här hösten. Ingen spelare för framtiden, men ser just nu ut som en perfekt trupp-spelare att ha med sig till ett mästerskap.

Johan Wiland, 2 matcher:
Stabila insatser i inledningen av kvalet när Isaksson skadade sig.

Tobias Hysén, 2 matcher:
Bra som inhoppare, men lyckades inte alls när han fick chansen från start mot Moldavien.

Alexander Gerndt, 2 matcher:
Vass i sina inhopp, men är långt ifrån en plats i startelvan. Hamrén tror på Gerndt, viktigt nu att han lyckas bra och utvecklas i Utrecht!

Mikael Antonsson, 1 match:
Var säker som mittback mot Moldavien på Råsunda.

1:

Andreas Granqvist, 5 matcher:
Möjligtvis är jag en aning nitisk som ger Granqvist underkänt, men att han varit godkänd mot svagare motstånd väger inte upp hans usla insatser mot Holland och Ungern.

Oscar Wendt, 5 matcher:
Fick många  chanser av Hamrén men tog aldrig en plats som vänsterback. Tung kväll i Budapest var ett avslut på ett tungt avslut på ett misslyckat landslagsår. Var det också slutet på en landslagskarriär?

Behrang Safari, 3 matcher:
Inledde som ordinarie vänsterback men har sedan spelat sig bort från den positionen trots Hamréns förtroende inledningsvis.