EM-kvalet - ett bokslut

Här ett litet bokslut av samtliga EM-kvalgrupper.

Grupp A

Vinnare: Tyskland
Tvåa: Turkiet

Tyskland vann samtliga matcher och kommer förstås vara en av storfavoriterna i Polen/Ukraina nästa sommar. Otrolig nog ser de ut att seedas i den näst bästa gruppen. Möjligtvis tar man Hollands plats i pott 1 efter svenska segern igår.

Turkiet tog andra platsen framför Belgien och har en god möjlighet att ta sig till EM oavsett vilket lag man får möta i play off. Ska magikern Hiddink lyckas med ännu ett lag?

Grupp B

Vinnare: Ryssland
Två: Irland

Ryssland fick revansch efter att ha missat VM 2010. Nu är det europamästerskap igen och vi minns ju alla hur otroligt bra man var 2008. Ser lite svagare ut den här gången. Framför allt har Andrej Arsjavin tappat i kvalité.

Irland är ett välorganiserat lag under Trappatoni som nu mycket väl kan få revansch efter den knappa play off-förlusten till VM mot Frankrike.

Grupp C

Vinnare: Italien
Tvåa: Estland

Efter katastrofalt VM 2010 har Italien rannsakat sig själva och genomfört ett kval som är det bästa på mycket länge. Obesegrade och pånyttfödda, mycket tack vare Cesare Prandelli som bland annat lyft fram Antonio Cassano och fått Andrea Pirlo att spela som för fem år sedan.

Att Estland tog andraplatsen framför lag som Serbien och Slovenien (båda med i VM senast) är en jätteskräll – särskilt med tanke att Estland förlorade mot Färöarna i kvalspelet.

Men det säger också en del om kvalitén på laget, där här är förstås en drömlottning för potentiella play off-motståndare.

 

Grupp D

Vinnare: Frankrike
Två: Bosnien/Hercegovina

Det satt långt inne för Frankrike, sen kvittering på tveksamt dömd straff i sista avgörande matchen mot Bosnien.

Men samtidigt är det en bedrift av ett lag som var helt i spillror efter Sydafrika-VM att komma tillbaka och gå genom ett kvalspel med endast en förlust.

Med VM i färskt minne kommer förväntningarna på Frankrike vara låga i sommar, men jag ser dem som en outsider – här finns en rad spelare av högsta klass!

Bosnien/Hercegovina är ett charmigt lag med många sköna spelartyper. Jag hoppas att de tar sig vidare från play off – man hör hemma i EM.

 

Grupp E

Vinnare: Holland
Tvåa: Sverige, vidare som bästa tvåa!

Nog sagt om Sverige. Holland är, tillsammans med Spanien och Tyskland, favoriter till att vinna EM.

Grupp F

Vinnare: Grekland
Tvåa: Kroatien

Grekland tar sig till sitt tredje raka EM-slutspel, sitt tredje raka mästerskap. Lite under radarn blir man etta i gruppen utan att förlora en enda match.

En snabb titt på tabellen visar vad vi har att vänta oss – grekerna har bara släppt in fem mål men å andra sidan gjorde man endast fjorton stycken. Att jämföra med till exempel Sverige som gjorde mer än dubbelt så många mål (31).

Kroatien är det starkaste laget av de som ska spela play off och jag räknar med att Modric och co tar sig till EM.

 

Grupp G

Vinnare: England
Tvåa: Montenegro

Även England är obesegrade men detta i en svag grupp och jag tycker inte att engelsmännen imponerar nämnvärt.

Kan Capello spela in några av de unga spelare som nu verkar redo att ta över kan det bli kvartsfinal i EM, men England har en lång bit kvar till de allra bästa lagen.

En jätteframgång för lilla Montenegro att få spela om en EM-plats, vem hade trott det? Kan med sitt fina försvarsspel ha en chans att skrälla sig hela vägen till slutspelet.

Grupp H

Vinnare: Danmark
Tvåa: Portugal

Danmark visade styrka som slog Portugal i den avgörande matchen och för andra kvalet i följd tog sig till ett mästerskap som etta i gruppen före portugiserna.

På samma vis är det förstås en rejäl miss för Portugal att återigen tvingas förlita sig på nervigt play off. Det är stor press på Ronaldo och de andra nu, att missa EM vore en katastrof för ett land som fortfarande ser sig som ett av de bättre landslagen i världen.

Grupp I

Vinnare: Spanien
Tvåa: Tjeckien

Spanjorerna är dock ett iberiskt folk som med all rätt kan anse sig vara bäst i världen.

Helt utan poängtapp i kvalet, låt vara i en grupp som var väldigt svag.

Det som imponerar mest på mig är den otroliga bredd spanjorerna har, 25 spelare som alla håller världsklass, däribland tre målvakter.

Det gör att man är mina favoriter till EM-titeln just nu, oavsett skador och dagsform har man resurser att alltid ställa ett lag med världsstjärnor på planen.

Tjeckien är en skugga av sitt forna jag och är en av de svagare tvåorna som får spela play off.

(12 okt)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se