Montenegro närmar sig medlemskap i EU

1:38 min

Montenegro tog i dag ett stort steg mot att bli medlem i EU. EU-kommissionen anser att även Serbien ska få status som kandidatland, men utbildningskommissionär Stefan Füle säger att serberna inte kan inleda medlemskapsförhandlingar förrän landet har förbättrat sina relationer med Kosovo.

– Vi rekommenderar att medlemskapsförhandlingar öppnar så fort Serbien har tagit ytterligare steg för att normalisera relationerna med Kosovo, säger Stefan Füle.

När jag träffade Serbiens president Boris Tadic i juni sade han att Serbien förväntade sig att inleda medlemskapsförhandlingar med EU i början av 2012. Så blir det nu inte, enligt EU-kommissionens rekommendation i dag.

Kommissionen berömmer i och för sig Serbien på flera punkter, bland annat för att ha gripit och utlämnat de misstänkta krigsförbrytarna Ratko Mladic och Goran Hadzic. Men Kosovofrågan stoppar tills vidare Serbiens drömmar om EU-medlemskap.

Kosovo förklarade sig självständigt 2008, medan Serbien ser Kosovo som en del av sitt eget land. EU-kommissionen anser nu att Serbien ska få status som kandidatland till EU. Men en förutsättning för att få starta medlemskapsförhandlingar är förbättrade relationer med det lilla grannlandet. Spänningen i norra Kosovo måste minska, och samarbetet i regionen måste bli bättre när det gäller bland annat energi och telekommunikationer.

Dagens rapport är däremot en seger för Montenegro. Landet har gjort stora framsteg för att anpassa sig till EU:s normer vad gäller lagar och samhällssystem. EU-kommissionen rekommenderar att Montenegro får inleda förhandlingar, sannolikt till våren. Dock är själva medlemskapet fortfarande avlägset. Kroatiens nyligen avslutade medlemskapsförhandlingar tog sex år.