måndag 24 oktober

"Jag var hans fjärde fru"

- Jag var hans fjärde fru från Ryssland. Men det fick jag inte reda på. Om jag inte gjorde allt som han sa ringde han till Migrationsverket och sa att han ville skiljas, berättar Marja. Nu riskerar hon att utvisas från Sverige.

Marja misshandlades och användes för hushållsarbete. Tre veckor innan hon skulle få permanent uppehållstillstånd ringde hennes svenske man till Migrationsverket för en sista gång och sa att han inte ville ha henne längre.


Lagen säger att om en svensk man gifter sig med en utländsk kvinna måste förhållandet vara i minst två år innan kvinnan kan få ett permanent uppehållstillstånd. Bryts förhållandet innan de två åren blir kvinnan i de flesta fallen utvisad. 

- Många män i Sverige har satt i system att ta hit fruar och skilja sig innan det gått två år, berättar Emma Wilén på ROKS, författare till två rapporter om problematiken.

- Om förhållandet bryts innan de två åren har gått kan kvinnan ändå få ett permanent uppehållstillsånd, om förhållandet tagit slut p ga av våld eller annan kränkning. Men lagen ställer höga krav på vilka våldshandlingar som leder till att kvinnan får stanna, berättar Sven Bergqvist, expert på anknytningsärenden på Migrationsverket.Thailändska kvinnor är de kvinnor som kvinnojourerna oftast kommer i kontakt med. På den thailändska ambassaden i Stockholm är man medveten om det här problemet och börjat hjälpa kvinnorna på olika sätt.

- Vi har ett nätverk av kvinnor runt om i Sverige som åker runt till kvinnorna som blivit utsatta för våld, berättar Naruchai Ninnad.

 

Problemet med importerade fruar är inte bara aktuell i Sverige.

Den danska fotografen Tina Enghoff och integrations konsulten Uzma Ahmed Andresen har i en utställning med bilder och videoinstallationer skildrat hur kvinnorna som kommer till Danmark har det.

- I Danmark är "prövotiden" för kvinnorna fyra år och de ska dessutom uppnå vissa poäng i ett poängsystem, t ex ska de klara av ett språktest och ha jobbat som volontärer. Få av de här kvinnorna kan uppfylla de här kraven eftersom de är helt isolerade av mannen, berättar Uzma Ahmed Andresen.