Högt uppsatt i S kräver svar om medborgarskap

1:50 min

Partistyrelseledamoten Mariam Osman Sherifay kräver korten på bordet om Håkan Juholts stab ställt sig bakom kommunalrådet Ilmar Reepalus förslag om temporärt medborgarskap för nyanlända:

– Man måste ha en inre kompass när det gäller mänskliga rättigheter.

– Jag vill veta var det här förslaget kom ifrån och var var det förankrat någonstans, frågar sig Mariam Osman Sherifay.

Det handlar om turerna i förra veckan kring förslaget som det socialdemokratiska kommunalrådet i Malmö presenterade om att invandrare ska kunna bli svenska medborgare redan efter två år, men därefter kunna utvisas om de begår grova brott. Ett förslag som ledde till stark intern kritik om andra klassens medborgare.

Partiets rättspolitiske talesperson Morgan Johansson ställde sig först bakom förslaget, men kovände och tog tillbaka efter att partiledaren Håkan Juholt gått ut och fördömt det.

Mariam Osman Sherifay är upprörd efter att ha tagit del av nättidskriften Dagens Arenas intervju med den socialdemokratiska riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar som bekräftar uppgifterna att Morgan Johansson ställde sig bakom förslaget om temporärt medlemskap först efter att ha förankrat saken hos partiledaren Håkan Juholts stab, och då fått direktiv att inte säga nej till förslaget.

– De ska lägga fram korten på bordet. Var det så eller var det inte så? Det är jätteviktigt för oss. Det är de skyldiga partiet och alla röstar på vårt parti, säger Mariam Osman Sherifay.

Men räcker det inte med att partiledaren Håkan Juholt på eftermiddagen gick ut och sade att det här inte är socialdemokratisk politik?

– Inte om man säger att det är förankrat. Jag vill ha ett svar på om det var förankrat, säger Mariam Osman Sherifay.

Morgan Johansson vill inte låta sig intervjuas av Ekot.