Memorial får Right Livelihood-pris

Tre pristagare får dela på årets Right Livelihood-pris, det som också kallas det alternativa Nobelpriset.


Den ryska människorätts-organisationen Memorial är en av tre pristagare till det alternativa Nobelpriset Right Livelihood Award.

Memorials arbete spänner över historisk dokumentation av den sovjetiska repressionen till dagens människorättsövergrepp i Tjetjenien.

Bianca Jagger också pristagare
Övriga pristagare är goodwillambassadören Bianca Jagger och den argentinska miljöforskaren Raul Montenegro.

Priset belönar insatser för mänskliga rättigheter, social rättvisa och en sund miljö. De tre får dela på två miljoner kronor och priset delas ut den 9 december i Stockholm.

– Jag är ganska säker att detta pris kommer ge oss mer problem och jag är hundra procent säker på att de ryska statliga tv kanalerna överhuvudtaget inte kommer nämna detta, säger Elena Zhemkova, chef för Memorial i Ryssland.

Rysk media ringde inte
När organisationen fick ett annat internationellt pris från FN för sitt arbete bland flyktingar nämndes det överhuvudtaget inte. Den här gången när de fått Right Livelihood-priset har bara utländska journalister ringt inte en enda från rysk media.

– Jag fick veta tidigt i morse, de ringde till oss. Vi är förstås väldigt glada över priset särskilt som det prisar vårt historiska arbete och inte bara det vi gör för människorätten idag, säger hon.

Dokumenterar övergrepp
Memorial skapades 1988 av dissidenter för att återupprätta Gulagoffren. Sedan dess har de dokumenterat övergrepp och de har förutom ett museum i Moskva ett enormt arkiv över människor som försvann, dödades eller fängslades under Sovjettiden.

Fortfarande vänder sig anhöriga dagligen till Memorial för att få hjälp och hitta svar på vad som hände då.

Organisationen är också aktiv när det gäller dagens människorättsövergrepp, till exempel i Tjetjenien och det arbetet har inte varit populärt i det officiella Ryssland.

Det är därför Elena befarar att prispengarna från väst kan ge organisationen nya problem. Hon ser en sovjetisering av samhället och media.

Förutom de tre huvudpristagarna, får två religiösa ledare i Indien hederspriser: hindun Swami Agnivesh och muslimen Asgar Ali Engineer.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se