Kalmar

Storbrand i Berga centrum

2:55 min

Vid tiotiden på onsdagskvällen kom larm om en containerbrand vid köpcentret i Berga i Kalmar. Branden spred sig senare och under natten står delar av butiksbyggnaderna i full brand.

Det är enligt vakthavande befäl Roger Andersson den del där Apoteket huserat som drabbats först. Räddningstjänsten koncentrerade sig under natten på att hindra branden från att sprida sig till omgivningen men byggnaderna var bortom räddning.

– Det är flera meter höga lågor och mycket människor har samlats runt avspärrningarna, beskriver P4 Kalmars reporter på plats.

Det har inte behövts någon evakuering av bostadshus i närheten och enligt polisen låg även den intilliggande bensinstationen inte i fara för branden.

Flera anlagda bränder

– Jag såg att det brann från mitt fönster, säger Liridon Hajdini som betraktar elden.

– Det var några brandbilar här då och det brann väldigt lite så jag gick in igen. Sedan ringde en kompis och sa att hela centrumet stod i lågor.

Det har under de senaste månaderna inträffat flera mindre anlagda bränder i området Berga. Enligt polisen är sannolikheten stor att även denna brand är anlagd. Den ska ha börjat i en container som stod i närheten av byggnaderna.

"Borde ha bättre bevakning"

– Det är rent för jävligt, säger Liridon Hajdini.

– Det är inte kul alls. Jag bor i området och det är hemskt att se det här.

Enligt flera åskådare som P4 Kalmar har pratat med betyder Berga centrum mycket för de som bor här. I centrumet finns en mataffär, ett konditori, frisör och flera andra mindre butiker.

– Jag blir upprörd över att det pågår på det här viset och att det inte sätts in några insatser för att stoppa det, säger Barbro Jömark som också bor i området.

– Bränderna har pågått i över en månad så vitt jag vet. Jag tycker att man borde ha en bättre bevakning. Det är inte mer folk ute och rör sig efter mörkrets inbrott än att man ska kunna se vilka de är.