"Vem visste vad och när om Juholt?"

2:54 min

I dag inleds de första förhören i förundersökningen om Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt, dock hålls inte förhör med Juholt själv. S-ledaren har ju gett motsägelsefulla besked om exakt när han förstod att han inte hade rätt till ersättning för mer än halva hyran för den lägenhet han delar med sin sambo. Frågan om den exakta tidpunkten har betydelse för den juridiska bedömningen av eventuellt uppsåt till bedrägeri.

På en välbesökt presskonferens den 7 oktober sa Håkan Juholt att riksdagsförvaltningen hört av sig till hans assistent Peter Cervin för att fråga vilken hyresersättning Juholt gjorde anspråk på.

Det hade skett någon gång i september, eller möjligen augusti, sa Juholt. Han mindes inte. Då började man titta på detta, sa han.

– I samma ögonblick som det här påpekandet kom från riksdagsförvaltningen, om jag skulle ha hela hyran, då tittade man på detta. Peter Cervin, som är medarbetare läste igenom och sa att det är bara halva som ska utgå, och man kontaktade omedelbart riksdagsförvaltningen och sa "hur ska vi lösa detta". Det var ungefär en månad sedan, sa Juholt.

Det låter som att de inblandade var införstådda med att det var halv ersättning som gällde och att frågan främst var att reda ut hur mycket Håkan Juholt skulle betala tillbaka.

Det låter ganska likt det som det Peter Cervin sa häromdagen, när han berättade för Dagens Industri och TT att han hade informerat Juholt om reglerna i samband med att han själv fått informationen, och att det sedan inleddes en dialog med riksdagsförvaltningen om hur felet skulle korrigeras.

Men Håkan Juholt har till sin advokat Hans Strandberg gett en beskrivning som låter annorlunda.

– Han lämnade in dokument som grund för sin nya ansökan. I samband med det får han en fråga från Peter Cervin om hela beloppet ska betalas ut. Han säger sig då inte riktigt förstå vad som menas med det, och svarar då att det ska vara som det alltid har varit, utan att egentligen fundera vidare på det, säger Hans Strandberg.

En ny ansökan om hyresersättning lämnas in den 13 september till riksdagsförvaltningen.

Håkan Juholt har skrivit under att han söker ersättning för hyreskostnader och uppger hela hyran för lägenheten han delar med sambon, men anger inte datum för när han vill börja få ersättningen utbetald.

Enligt vad Peter Cervin har sagt till TT var det bara en information om att hyran höjts medan dialogen med riksdagsförvaltningen fortfarande pågick, men enligt advokat Hans Strandberg har Håkan Juholt sagt till honom att han inte visste förrän efter att blanketten lämnats in att han inte kunde få ersättning för hel hyra.

– Det har han fått reda på först efter det att han lämnat in den här ansökan. Efter det har han fått klart för sig att det här möjligen inte var helt korrekt. Den diskussionen ledde då till att han började vidta åtgärder för att omedelbart rätta till det här, säger Hans Strandberg till Ekot.

Vem som visste vad när är en fråga som förundersökningen ska försöka reda ut.

Håkan Juholt hänvisar alla frågor till sin advokat och Håkan Juholts assistent Peter Cervin är inte på jobbet, och han vill inte svara på några frågor, enligt Socialdemokraternas kommunikationschef.