Gatukonsten har tagit steget in i finrummet

0:42 min

Utställningen Street Smart öppnar på Kulturhuset i Stockholm. Gatukonstnärer från hela världen deltar. Gatukonsten startade som graffitti i USA i början på 1970-talet. Frågan om graffittin är konst eller kludd har engagerat  genom åren.Graffitikulturen kom till Sverige på allvar på 80-talet. Tarek och Kaos började måla 1984. Tarek vill utveckla sitt målande och tjänar pengar på att sälja sin graffiti på duk. Han vill förändra och trotsa för att ändra det förutsägbara. För Kaos är graffitimålandet fortfarande en fight mot samhället och polisen, och han stjäl färg för 5 000 kronor i månaden.


1986 målades det mycket i tunnelbanan i Hjulsta. Radiojournalen förfasades över detta nya fenomen och åkte ut till förorten för att träffa ett gäng ungdomar som påstår sig inte vara särskilt förtjusta över graffitikulturen... eller?

Kriget mellan graffitimålare och sanerare förs med sprayburkar och rengöringsmedel som enda vapen.

 

Varken lokaltrafiken eller kommunalpolitiken i Stockholm har gjort sig kända för att gilla eller ens förstå graffitikonsten. Men 2002 fick staden ett nytt styre som förespråkade en ny inställning till denna konstform.