Hudiksvall

...och sponsor reagerar på låga löner

1:17 min

Lönerna är låga för de funktionshindrade skådespelarna i Glada-Hudikteatern. Det framkom i gårdagens Uppdrag Granskning i SVT. Och efter programmet vill nu en av huvudsponsorerna, ICA, ta upp frågan om lönerna med teatern.

För varje föreställning får de funktionshindrade 920 kronor, men ingen ersättning betalas ut för repetitioner och det finns inga traktamenten.

Lars Åström, jurist vid Teaterförbundet, säger till Uppdrag Granskning att ersättningen borde ligga någonstans mellan 1 500 och 2 500 kronor.

ICA vill prata med teaterledningen
Så här säger Sara Hjälm som är presssekreterare hos ICA:

– ICA har ett sponsorsamarbete med Glada Hudik-teatern och det är ett samarbete som vi tycker har fungerat mycket bra. Och vi tycker att teatern är en inspirerande verksamhet som har hjälpt många människor, säger hon.

– Det vi har sagt nu efter Uppdrag Gransknings program är att vi kommer att prata med teatern om innehållet och det som framkom i den här granskningen - bland annat lönerna och vad som ligger till grund för dem. Och det ser vi som en naturlig åtgärd från vår sida, säger Sara Hjälm, pressekreterare på ICA.

Hälsinglands Sparbank fortsätter som förut
En annan sponsor för Glada Hudikteatern är Hälsinglands Sparbank där Maria Blom har det övergripande ansvaret för sponsringen. Men de tänker inte förändra samarbetet med teatern:

– Vi har inte förändrat någonting, strategin eller stöttningen av arbetet med Glada Hudikteatern, det har vi inte gjort, säger hon.

Fanns det någonting som ni reagerade på i det här programmet?

– Nej, inte något särskilt. Vi fortsätter att stötta Pär Johanssons arbete på samma sätt som vi har gjort tidigare.

Ni tycker inte att PR-värdet har falnat efter det här programmet?

– Det tycker vi inte, säger Maria Blom på Hälsinglands Sparbank.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se