Sända radio på Twitter - går det?

SOCIALA MEDIER. Sända radio på Twitter, går det? Under onsdagens partiledardebatt rapporterade Alltid Nyheters reporter Evalisa Wallin live i både sändningar och via Twitter. Här sammanfattas arbetsmetoden av reaktionen, som också analyserar vad de kunde ha gjort bättre.

Under debatten i riksdagen fanns Alltid Nyheters reporter Evalisa Wallin på plats för att rapportera direkt. Hon hade inte möjlighet att sända direkt inifrån Plenisalen i riksdagen, men använde Twitter som verktyg för att referera vad som sades i debatten. Innan och efter debatten medverkade hon i våra sändningar med liveintervjuer och ljudupptagningar, bland annat från när Håkan Juholt lämnade riksdagshuset.

Evalisa twittrade från sitt eget personliga Twitter-konto  @evalisaw och sociala medier-korrespondenten Fredrik Wass retweetade många av twitterinläggen från Alltid Nyheters konto  @alltidnyheter för större spridning på inläggen.
   Samtidigt använde Evalisa Twitter för att bevaka vad andra sa om debatten, och också knyta upp intervjupersoner. Hon bestämde till exempel träff för en intervju med riksdagsledamoten Fredrick Federley som hon fick kontakt med via Twitter under pågående debatt.
   – Twitter var en jättebra hjälp för att få ut Federley. Jag sökte igenom vilka som twittrade under hashtaggen #pdebatt för att hitta intervjupersoner.
   – På söndag har Alltid Nyheter bara sänt i två veckor, men börjar andra upptäcka att vi gör såna här saker så kan det kanske ge kontakter framöver, och tips från andra twittrare och lyssnare. Det handlar om att bygga varumärke, säger Evalisa Wallin.

Alla som följde twitter-inläggen lyssnade såklart inte på hela debatten eller såg sändningen i SVT, men Evalisa kände ändå att det kanske blev lite upprepning.
   – Det kändes lite som att jag skrev samma sak som folk lyssnade på. Det kanske man skulle kunna göra annorlunda. Jag fick en del retweets men inte så många frågor, förutom från folk jag redan känner. Men jag har svårt att se att jag kunnat göra något annat utifrån förutsättningarna, för jag satt ju samtidigt och letade intervjupersoner. Jag fick tag i Erik Erfors (ledarskribent på Expressen) sent kvällen innan, och det var det enda jag hade inbokat. Jag kanske skulle kunnat länka till fler saker och retweeta andra, konstaterar Evalisa Wallin.

Hade du några betänkligheter kring att använda ditt eget (privata) Twitter-konto i rapporteringen för Alltid Nyheter?
  
– Jag tänker ganska mycket på vad jag använder både Twitter och Facebook till. Så det var inga problem för mig, men det beror på. Andra som twittrar mer privat kanske skulle ha problem att använda sitt eget konto.

Fick du några reaktioner på ditt twittrande från andra?
  
– Jag fick 20 nya followers på mitt eget twitterkonto under debatten. Det är ett sätt att jobba upp ens eget varumärke som reporter på Alltid Nyheter. Hade det varit en välkänd politisk reporter som suttit där hade den personen kanske fått mer tips.

Fredrik Wass
sociala medier-korrespondent