Hudiksvall

Blandade reaktioner efter granskning

1:53 min

Uppdrag Gransknings reportage om Glada Hudik-teatern som sändes på SVT i går kväll har väckt känslor i Hudiksvall. Många är kritiska till att skådespelarna får låga löner och att det har funnits oklarheter kring faktureringar.

– Det som kom fram verkar ju vara bedrövligt, säger en kvinna.

– Att de som skådespelare inte får mer betalt tycker jag är jättedåligt, säger en annan kvinna.

Men det finns också röster som ger ledaren Pär Johansson stöd:

– Jag heter Ola Broberg och jag jobbade inom omsorgen på den tiden som det här startade. Jag tycker att det är en storm i ett vattenglas. Jag tycker i det stora hela att Pär Johansson har gjort en fantastisk resa. Sedan att det kan bli lite knöligt på vägen, det må ju vara då, säger han.

Tuff granskning
Efter alla monumentala hyllningar har Glada Hudik-teatern och dess ledare Pär Johanssson den senaste tiden utsatts för tuff granskning i media.

I gårdagens Uppdrag granskning handlade det bland annat om att teaterns ledare Pär Johansson ska ha fakturerat dubbelt från sitt bolag. Från början handlade det om sex fakturor på 14 000 kronor, men under dagen i dag pratas det om en enda faktura på 4 700 kronor. Pengar som har betalts tillbaka.

"Inte för lite betalt"
I tv-programmet ansåg också teaterförbundets reptresentant att de 920 kronor som skådespelarna får för sin insats på scen är för lite. Men Hudiksvalls kommunchef Bengt Friberg håller inte med.

– Jag vill ju hävda att det här är ersättningar som är utifrån de rekommendationer som vi har fått från olika håll när vi har fört de här diskussionerna. De gör en jättebra insats, men trots allt så har man ingen teaterutbildning.

Förtroendet är orubbat
Bengt Friberg är inte imponerad av den granskning som varit, som han kallar ensidig. Däremot tycker han att det är bra att de administrativa fel som framkommit kunnat klargöras. Glada Hudik-teatern kommer även fortsättningsvis att drivas i kommunal regi och förtroendet för Pär Johansson är orubbat.

– Ja, det är fortfarande lika stort som förut kan jag säga, säger Hudiksvalls kommunchef Bengt Friberg.

Fotnot: Pär Johansson har inte gått att nå för en kommentar, men på Hudiksvalls hemsida kan man läsa hans svar på SVT:s granskning.