Förändring i Burma öppnar för Aung San Suu Kyi

3:07 min

Besvikelsen över att inte fler än 200 politiska fångar släppts ur fängelse i Burma kan komma på skam. Fler amnestier stundar, säger presidentens chefsrådgivare Ko Ko Hlaing i en exklusiv intervju där han berättar att vägen snart är öppen för fredspristagaren Aung San Suu Kyi att kandidera som president.

Vallagen håller på att omförhandlas och snart kan Aung San Suu Kyis parti NLD åter registrera sig som ett politiskt parti. Både partiet och hon kan delta i nästa val, säger Ko Ko Hlaing på telefon från huvudstaden Neiypiydaw.

Han påpekar gång på gång under intervjun att Burma nu jobbar för att bli ett demokratiskt land.

Men han har också förståelse för att burmeser, exilburmeser och omvärlden ställer sig tvekande till om Burma verkligen håller på och förändras från den hårda militärdiktatur det varit i ett halvt sekel.

– Vi är på väg mot demokrati, det här är inte några trick, förtydligar Ko Ko Hlaing.

Men vad omvärlden, exilgrupper och Aung San Suu Kyi om och om igen krävt för att börja tro på regeringens löften är att alla politiska fångar måste friges. Siffran på hur många det är varierar. En del uppger drygt 2 000, andra säger runt 1 000.

Presidentens chefsrådgivare uppger att siffran är runt 500-600 och av dem frigavs knappt 300 i veckan. Inom några månader, hävdar han, kommer fler amnestier och då kommer de kanske viktigaste oppositionspolitikerna från upproren 1988 och 2007 att friges.

– Terrorister, mördare och våldtäktsmän kommer vi inte att frige, men andra kommer att gå ut i frihet, hävdar Ko Ko Hlaing.

Aung Zaw, grundaren och chefredaktören för exiltidningen Irrawaddy, tycker att den nya regeringen har mycket kvar att leva upp till innan han vågar flytta tillbaka till Burma från sin exil i Thailand. Men han välkomnar uppgifterna om att de politiska fångarna från 88-upproret ska friges i nästa amnesti.

– Det är positiva nyheter, men jag fortsätter att hålla mig avvaktande även om jag tycker att mycket av det regeringen gör pekar i rätt riktning, säger Aung Zaw.

Mer om utvecklingen i Burma i Studio Ett i P1 fredag.