Partidistrikten vill vänta med att döma Juholt

2:18 min

Ännu en tuff dag väntar för Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt. På förmiddagen samlas partiets verkställande utskott. I eftermiddag väntas överåklagare Björn Ericson ge besked om förundersökningen om misstänkt bedrägeri. Samtidigt kommer nu nya uppgifter om att beskedet kan dröja till nästa vecka.

I avvaktan på ett besked om förundersökningen vill många partidistrikt vänta med att döma Håkan Juholt.

– Hålla i hatten och ha is i magen är väl alltid klokt i den här typen av process, och inte ryckas med av krigsrubriker och fantastiska uppslag i tidningar, säger Mats Johansson, distriktsordförande i Blekinge.

Klockan nio i dag samlas verkställande utskott, VU, som är Socialdemokraternas högsta beslutande organ. Med sig i portföljerna har ledamöterna reaktioner från partidistrikt, ombudsmän och riksdagsledamöter.

Men de har också massor med frågor kring alla rykten som surrat och snurrat i en veckas tid nu.

Den bild som Ekot fått, under en rundringning bland partidistrikten i går kväll, är att de flesta vill vänta med att döma Juholt tills dimman lättat. Så resonerar exempelvis Anna Johansson, distriktsordförande i Göteborg.

– Det är ett jättejobbigt läge och vi känner ju att många är arga och besvikna. Samtidigt är det väldigt mycket rykten och oklarheter just nu. Det är ett läge där man faktiskt inte riktigt vet vad som har hänt. Så just nu så väljer vi att avvakta, säger Anna Johansson.

Enligt vad Ekot erfar kommer det att föras fram förslag under VU-mötet om att stärka organisationen kring Håkan Juholt, så att han avlastas och får ett bättre stöd än han har i dag.

Att Håkan Juholt skulle uppmanas av verkställande utskottet att avgå är mycket osannolikt. Det är också det intryck som samtal med partidistrikten ger.

Ilska, besvikelse och frustration bland medlemmar och sympatisörer finns, men mycket få önskar ett partiledarbyte. Men Jan Andersson, ordförande för Socialdemokraterna i Helsingborg, är en av dem.

– Det är inte i första hand en fråga om juridik utan om politik och moralisk lämplighet. Han borde inse själv att partiet går i första hand och han borde frivilligt avgå, säger han.

Ilskan bland människor ute i landet gäller inte bara Håkan Juholts agerande, utan också mediernas.

– Det finns ju ett fel som Håkan har begått och som han också erkänt. Sedan har ju det exploaterats på ett sätt som jag tycker är näst intill fascinerande att se, hur mediedrevet nu har rullat ut över landet, i en omfattning som jag knappast kan påminna mig att någon gång tidigare har skett. Helt utan några proportioner, säger Mats Johansson, distriktsordförande i Blekinge.