Tuppar blir läppförstoringar

30 min

Trots att det är förbjudet att testa smink som läppstift och maskara på djur inom hela EU kan Kaliber avslöja att svenska tuppar föds upp med enda syfte att bli antirynkkrämer och läppförstoringar.

Att förstora läpparna och ta bort rynkor genom ett nålstick har blivit populärt. Det kallas fillers och görs på ungefär en kvart på vanliga skönhetssalonger runt om i Sverige.

De flesta fillers är syntetiska. Men Kaliber kan avslöja att svenska tuppar föds upp enbart för sin röda kam, som används till läppförstoringar och antirynkkrämer. Resten av tuppen mals ner och blir minkmat eller biogas.

Oetiskt, säger kritikerna, och en lucka i lagen att svenska djur kan födas upp bara för att bli till skönhetsprodukter. En rättighet för kunden att själv välja, säger tillverkaren.

Och Jordbruksverket, som har ansvar för djurskyddet, har ingen aning om produktionen.

"När man väl gör det så vill man göra mer"

Det är en onsdag kväll i september. I centrala Stockholm har unga tjejer samlats i en skönhetssalong. Vindruvor, nötter och godis står framdukat på bord, bubbel finns upphällt i glas och ur en cd-spelare strömmar trallvänlig popmusik. Tjejerna är runt 19-20 år. Flera har hårt sminkade ansikten, tuperat hår, höga klackar och åtsittande kläder. Deras läppar är redan större än de flestas, men målet med kvällen är ändå att lämna salongen med betydligt större läppar än när de kom.

Varför är du här idag?

– För att göra läpparna.

Och när du säger göra läpparna, vad innebär det?

– Ja spruta in Dermavisc tror jag det heter. Ja mycket … plutigt!

Mycket plutigt? Varför det?

– Snyggt, haha.

Vad är det som är snyggt?

– Jag vet inte men jag hade ju ganska små innan så när man väl gör det så vill man bara göra mer och mer.

Det är ett så kallat fillersevent, en kväll där salongen bjuder in kunder som under festliga former kan passa på att fylla sina läppar för mellan 2 000 och 4 000 kronor. Innehållet i sprutan: svensk tuppkam.

Jag träffar Sandra. Hon jobbar inte på salongen, men håller i dagens event.

– Idag är jag värdinna och jag har gjort ett event här och vi ska göra fillers … Dermavisc …Och det är ju den bästa sprutan. För att den håller bäst. Så det är den vi bara rekommenderar. Och jag har bara fyllt med den och det är den enda som håller på mig. Och det kommer tjejerna också tillbaka med.

Hur ofta måste man fylla på då?

– Jag … det beror helt på hur stora läppar man vill ha om man säger så. Jag har liksom fyllt två gånger på …. ja vad kan det vara … ett halvår … men jag vill ju ha stora läppar. Men jag tycker den här håller bäst för att jag har testat Restylane, Perlane och alla de olika sprutorna innan och de blir knöliga vilket inte jag gillar.

Ja nu har du ju ganska stora läppar då.

– Ja jag har jättestora läppar, folk undrar vad jag har gjort. Folk stannar mig på stan och frågar ”herregud vart har du gjort dina läppar”, haha.

Och vad svarar du då?

– Nej jag har gjort Dermavisc.

Det tjejerna sprutar in i läpparna heter alltså Dermavisc. En svensk filler som till skillnad från de största konkurrenterna inte är en syntetisk filler utan en biologisk. Den är gjord på djurdelar. Av tuppkammar för att vara exakt.

Ur de röda tuppkammarna utvinns så kallad hyaluronsyra, en fuktbevarande gel som kan användas just till läppförstoringar och antirynkkrämer.

Med på eventet i Stockholm ikväll finns Robert Carlund som är distributör av Dermavisc.

– I praktiken är det hyaluronsyra som man utvinner från tuppkam i praktiken. Ett medvetet val att man använder just biologisk hyaluronsyra för att den har en väldigt hög molekylvikt. Väldigt lik hudens egna så att säga.

Nöjda men rödgråtna tjejer

Och på Salongen i Stockholm är Dermavisc populärt. Tuppkammen gör läpparna mjukare än de syntetiska märkena säger tjejerna. Jag får följa med in i ett litet rum när Nina som är salongschef ska spruta in Dermavisc i Annas läppar.

– Vad vill du ha gumman?

– Asså det är fortfarande överläppen som man blir ledsen över när man kollar sig i spegeln, haha.

– Ja du har underläpp.

– Ja.

– Ska vi börja då.

– Mm.

Anna ligger på en brits och Nina tar en tunn spruta, liknande den som tandläkaren använder för att ge bedövning, och sticker in den sylvassa spetsen i olika delar av Annas läppar och fyller dem med den genomskinliga tuppkamsgelen. Omedelbart får Anna större läppar. Men det gör ont.

– Aj … mm … Aj … Det där är ju det värsta ...

Det är nöjda, om än rödgråtna tjejer, som lämnar britsen inne hos Nina.

– Mm. Det blev ju skitbra!

Men vad är det då för tuppkammar som den svenska fillern består av? Vi bestämmer oss för att ta reda på det.

Och att det är just tuppkam som Dermavisc innehåller är absolut ingen hemlighet. Tvärtom är det just det som företaget bakom produkten, Strömstadsföretaget Bohus Biotech, framhäver i de intervjuer i tidningar och i TV som vi hittar. Så här lät det i SVT:s regionala nyhetsprogram Västnytt tidigare i år.

– Det har blivit populärt. Folk blir äldre och äldre och vill föryngra sig.

Vad ser du för marknad?

– Hela världen.

”Strömstad är tvåa i Sverige med att tillverka den här typen av produkt, men här används riktiga tuppkammar i stället för syntetisk hyaluronsyra.”

– Lyfta rynkor, man kan forma ansikte. Man kan spruta på rumpor.

Hur är det med bröst då? Ser du en framtid med bröstförstoringar också?

– Det tror jag. Men där är vi inte än. Men ja, varför inte.

Det sa Bohus Biotechs VD Daniel Ogbonnaya när han var med i SVT:s regionala nyhetsprogram Västnytt tidigare i år.

Bohus Biotech har specialiserat sig på just hyaluronsyra ur tuppkam. Syran har många användningsområden och företagets största verksamhet är att framställa medicinska preparat ur syran för ögonoperationer och mot artros. Det var bara för några år sedan de bestämde sig för att även ge sig in i skönhetsbranschen med sina tuppkamsfillers och hudkrämer.

Vi ringer Bohus Biotech för att fråga var tuppkammarna kommer ifrån och växeln svarar, är det verkligen svenska tuppar och hur föds de upp? Men där tar det stopp.

10 000 tuppar i burar

De vill inte berätta vad det är för tuppar, bara att de är svenska. Men ingenting om hur de föds upp eller vad som blir av resten av tuppen när kammen är bortplockad. Den enda person som kan ge oss svar är VD Daniel Ogbonnaya men han är på resande fot i en månad och går inte att nås.

– Men har du några frågor så kan jag ju givetvis vidarefodra dem till honom. Det kanske är lättare att göra så i så fall?

Ja det skulle jag ju i och för sig kunna göra.

– Ja.

Eller om du ber han ringa mig helt enkelt.

– Han är ju inte så … vad ska man säga … brukar inte tycka om att ringa upp folk så. Hahaha. Det är lite svårt med telefonförbindelser och sånt där. Men mejla du gärna frågorna.

Och det gör jag. Men något svar får jag inte, från varken VD Daniel Ogbonnaya eller marknadschefen Christian Schörling som jag pratade med i telefon.

Marknaden med fillers växer starkt och det finns stora pengar att tjäna. Med vad är det då för svenska tuppar som blir till läppförstoringar och antirynkkrämer?

Vi försöker spåra tuppkammarna i Bohus Biotechs produkter genom att kontakta flera olika myndigheter, veterinärer, slakterier och personer som kan skönhetsbranschen.

Till slut får vi kontakt med den uppfödare som levererar tuppkammar till Bohus Biotech.

Det är långt ifrån skönhetssalongen i centrala Stockholm. Här finns varken bubbel, musik eller snacks. Det regnar ute när jag kliver in i en byggnad som på utsidan ser ut som vilken plåtbyggnad som helst. Jag tar på mig blåa plasttossor och en vit plastkappa. Sen får jag gå in i ett rum med en stor glasruta. På andra sidan glaset sitter nästan 10 000 tuppar i burar.

Det är en del av de här tupparna som blir fillers som tjejerna på salongen i Stockholm sprutar in i sina läppar.

Kammarna hänger ner framför ögonen

Jag får inte gå in till burarna, men en anställd tar med bandspelaren in i rummet med de 10 000 tupparna.

Det är fem långa rader med burar staplade på varandra. Tre tuppar i varje bur där det enda jag kan se är deras huvuden som sticker ut genom buren när de ska äta ur rännan med foder.

Tupparna är vita och de har stora röda kammar. Kammar som är så stora att vissa hänger ner framför ögonen på tupparna. Tupparna är avlade just för att få en kam med så mycket och bra hyaluronsyra som möjligt. Hyaluronsyran som i form av fillers säljs för flera tusen kronor millilitern.

Eftersom tupparna föds upp enbart för sina kammar klassas de som försöksdjur i Sverige. Uppfödaren har gått med på att jag får komma hit, han har inget att dölja säger han, men han vill inte att hans namn eller vart farmen ligger kommer fram eftersom det finns en hotbild mot honom som djuruppfödare.

– Här står de från att de flyttas hit från uppfödningsburen tills den dagen då de ska åka till slakteriet.  Sen transporteras de till slakteriet där de avlivas på ett livsmedelsgodkänt slakteri och därefter skär vi av kammen.

Och det blir hyaluronsyra?

– Japp det blir det. Ja vi har ju från allra första stund har det ju varit device till ögonkirurgi.

Och nu på senare tid även skönhetsbranschen också då.

– A det har ju varit helt nytt, det är ju det allra sista som det har kommit fram.

Vad tänker du kring det?

– Ja jag kan inte ha några aspekter på det tycker jag. Vi är ju uppfödare och det får ju kunden svara för så att säga.

Kan du förstå om det finns personer som kan tycka att det är etiskt fel att föda upp tuppar för skönhetsbranschen.

– Nej jag kan inte ha några åsikter om det.

Tupparna hålls så här i burar tills de är runt 28 veckor, sen körs de till slakteriet. Där hängs tupparna upp i benen, bedövas genom strömförande vatten och halsen skärs av. Sen skär man omsorgsfullt av den värdefulla tuppkammen. Resterna, alltså tuppkroppen, mals ner och blir antingen dansk minkmat eller körs i lastbilar till en stad några timmar bort där de tillsammans med matrester från hushåll och restauranger läggs in en stor tank och blir gödsel och biogas.

– Fast vi har försökt verkligen att hitta en användning till kroppen så har vi inte lyckats att hitta någon som är intresserad av den helt enkelt. Det finns ingen kund så att säga. Det har inte gått att använt den.

"Onödigt och felaktigt"

Det är alltså förbjudet att testa maskara, läppstift, schampo och annat smink och hygienprodukter på djur inom hela EU för att medlemsländerna beslutat att minska antalet djurförsök.

Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på veterinärförbundet, tycker att den här typen av uppfödning, där tuppar som är försöksdjur föds upp enbart för skönhetsbranschen, går tvärtemot den ambitionen och att det inte är etiskt försvarbart.

– Det uppfyller en viktig roll att få den här typen av preparat från tuppkammen till medicinska behandlingar, men att göra läppförstoringar med hjälp av tuppkammar tycker jag är onödigt och egentligen felaktigt också. Det finns en grundregel som vi följer i Sverige när det gäller djur i försök och för produktion och det är de tre R:en som är på engelska Reduce, Replace och Refine som betyder begränsa, ersätta och förfina. Och det här tycker jag är ett väldigt typiskt exempel där man kan begränsa användningen av djur genom att inte använda de här produkterna till kosmetiska syften.

Vi vänder oss till Jordbruksverket, den myndighet som har ansvar för försöksdjuren i Sverige. Vi undrar om det är tillåtet att svenska försöksdjur blir fillers och antirynkkrämer, men får till en början inget rakt svar.

Det visar sig att Jordbruksverket inte har en aning om att tuppar bara några timmars bilresa från kontoret i Jönköping, föds upp i burar för att sluta som läppförstoringar på skönhetssalonger.

Jag får träffa Viveca Hillegaart som är chef för avdelningen för försöksdjur på Jordbruksverket. Hon säger att det är omöjligt för henne att hålla koll på alla produkter som tillverkas.

– … Det finns ju ett … vi har ju  hela universitetsvärlden under oss, all forskning, hela läkemedelsindustrin, alla deras produkter.

Och ni har ansvar för försöksdjuren som blir produkterna?

– Ja vi ansvarar i det här fallet för … försöksdjuren som blir produkten …

Och vad tänker du från Jordbruksverket, du har ju ansvar för försöksdjur, att försöksdjur blir skönhetsprodukter kan man ju säga …

– Vi själva kan ju se så att säga … blir det väldigt mycket såna produkter då måsta man ju ta tag i detta…då får man ju se hur … om det opinion kan man väl säga då får man se hur … vad det blir för utveckling.

Det är inte tillåtet att testa kosmetika på djur, men djur kan då uppenbarligen bli skönhetsprodukter i Sverige … hur går det ihop?

– Ja det är två helt olika saker. Det ena är ju testning för att säkerhetsvärdera så att om du använder ett schampo att inte ditt hår ramlar ut. Till exempel… då testar man ju då olika toxiditetstester å säkerhetstester å det är ju sen 2010 helt förbjudet i hela Europaregionen. Och det här är ju den andra sidan så att säga, en helt annan sak att man utvecklar en produkt ur … i det här fallet tuppkammar från djur.

Kan du förstå att man ändå kan göra den jämförelsen?

– Jag kan förstå att man kan göra den jämförelsen ja..

Vad tänker ni göra med informationen att det ändå blir till hudkrämer bland annat nu då?

– Nej men vi tar ju med oss det här … väldigt starkt också … och vi kommer ju så att säga gå vidare å undersöka hur Sverige ser på att tuppkammar blir till hudkrämer eller kosmetika.

Och med Sverige, menar du nån specifik person då eller?

– Jordbruksverket är ju en del av Sverige, men vi har ju så att säga andra myndigheter som kan tycka till även … på regeringsnivå kanske man kan tycka till på olika sätt vad man tycker är ok.

Har ni någon åsikt i frågan?

– Nej vi har ingen åsikt i frågan.

Det är alltså en stor skillnad på om man testar smink eller hudkrämer på djur eller om djur blir till antirynkkrämer och läppförstoringar enligt Viveca Hillegaart på Jordbruksverket. Lagen förbjuder bara att man testar på djur alltså inte om man gör saker av djur.

– Djur ska inte användas för att ta fram kosmetiska produkter. Och i det här fallet tycker jag det är helt uppenbart att man använder djur.

Jens Holm är vänsterpartistisk riksdagsledamot och satt med i EU-parlamentet när förbudet att testa smink på djur klubbades igenom. Han visste inte att tuppar föddes upp bara för att användas till läppförstoringar och antirynkkrämer.

"Det måste bli ett stopp för det här"

– Jag blev extremt upprörd och jag blev också förvånad därför att jag trodde att den allmänna inriktningen var att man ville använda färre djur i försök eller färre djur som produkter över huvudtaget och att tekniken utvecklas så att vi hittar syntetiska alternativ och andra alternativ. Jag tycker det är uppenbart att det här är något vi lagstiftare har missat. Därför att det som vi är ute efter det är ju att djur ska inte användas till kosmetika vare sig det gäller djurförsök eller som ingredienser. Och jag tror att det är väldigt få politiker som ens har tänkt tanken att djur kan vara ingredienser i kosmetiska produkter. Så här tror jag att politiken ligger efter teknikutvecklingen helt enkelt. Så här måste vi politiker se till helt enkelt att det måste bli ett stopp för det här.

Det är Jordbruksverket som ger tillstånd för uppfödning av försöksdjur, men det är så kallade djuretiska nämnder som beslutar om försöken. Deras uppdrag är att väga nyttan med försöket mot lidandet för djuret.

Men när vi kontaktar den etiska nämnd som tagit beslut om just de tuppar som Bohus Biotech använder till fillers och antirynkkrämer säger ordföranden i nämnden, Ingvar Johansson, som också skrivit under godkännandet att han inte förstått att tuppkammarna även används till skönhetsprodukter.

– Men det är klart att jag blev överraskad för det finns inget i ansökan som pekar på nåt annat än att det skulle användas för medicinskt bruk.

Men om det är de här produkterna också … borde man ha vidgat beskrivningen?

– Det borde man ha gjort möjligtvis om det nu inte är att anses som nåt slags medicinskt bruk så borde man naturligtvis ha vidgat ansökan ja.

Efter en månad, får vi till slut tag i VD för Bohus Biotech, Daniel Ogbonnaya som nu kommit tillbaks från sin resa. Han säger att filler och antirynkkrämer bara är en liten del av företagets produktion och han förstår inte kritiken.

– Man äter tuppar också och man odlar lax för att äta den så jag förstår inte skillnaden.

Men just när det gäller fillers så finns det ju syntetiska alternativ. Man behöver ju inte använda djurdelar.

– Vem har sagt det?

Det finns ju produkter som Restylane exempelvis.

– Ja men vem säger att det är bäst?

Vad blir det för skillnad just om man säger vid en läppförstoring då att använda en tuppkam än en syntetisk?

– Skillnaden är att du stoppar in den naturliga hyan tillbaka till kroppen där den hör hemma.

Det finns ju ett mål inom EU att försöksdjur inte ska användas mer än nödvändigt och kritiker menar då att det går emot det.

– Det känner jag inte till.

Målet eller kritiken?

– Målet.

OK. Men det finns ett sånt mål.

– Det säger du, men jag känner inte till det.

Men har du nån förståelse för att den här kritiken finns? Mot att föda upp djur till skönhetsprodukter?

– Ja varför inte. Jag menar folk kritiserar vad som helst i samhället idag. Varför skulle det inte kunna finnas mot det.

Men samtidigt som Daniel Ogbonnaya är noga med säga att produktionen av fillers och antirynkkrämer av tuppkam är en ny och liten del av verksamheten, säger han också att de tror att det är en bransch att satsa på.

– Ja om det finns efterfrågan så naturligtvis så kan vi gå vidare.

Och då kan det bli tal om att en större andel tuppar blir skönhetsprodukter?

– Det vet jag inte. Jag menar vi är inte där ännu. Jag menar vi lever i ett fritt land. Där man har rätt att välja. Hur man vill leva sitt liv. Vad man vill ha för kläder. Och så vidare. Så den som vill ha den naturliga hyan som fillers … har du rätt att välja det, det kan inte du och jag bestämma. Det är ett val folk gör … Det är upp till kunderna att välja.

Det är kunden som får välja säger Daniel Ogbonnaya VD för Bohus Biotech.

Tuppkropparna blir dansk minkmat

Vi är tillbaka hos de 10 000 tupparna igen. De är snart 28 veckor och ska strax i väg till slakteriet. Där slaktas de, tuppkammen skärs av och kroppen, alltså resterna, blir antingen dansk minkmat eller skickas tillsammans med andra matrester och blir gödsel och biogas. En till två gånger per år skickar uppfödaren tuppkammar till Bohus Biotech. Alltså mellan 10 000 och 20 000 per år. En stor del kommer användas medicinskt, till exempel inom ögonkirurgi, medan andra,  slutar här …

På skönhetssalongen i centrala Stockholm. Här är fillerseventet i full gång. Flera av tjejerna har fyllt sina läppar med tuppkam och de är nöjda, trots att det gjort ont.

Hur många har du kvar? Det är många som ska göra läpparna idag eller?

– Ja, jag har inte koll men det ska vara 20 personer idag så att de står i tur.

Robert Carlund, distributören av tuppfillern Dermavisc, ser inga etiska problem i att tuppar blir skönhetsprodukter.

– Nej personligen tycker jag ju inte det. Så klart. Nej jag kan inte se det. Det finns nog annat man ska fokusera på i första hand i så fall. Det vill jag nog påstå

Men på salongen är inte alla medvetna om att det är svenska tuppar som fått sätta livet till för att bli till fillers. Nina är salongschef.

– Det är ju från tuppkammen, det är ju inte från … liksom att man behöver döda den. För att man ska få den utan det är ju från tuppkammen.

För de föder ju upp de här tupparna för det här då och sen dödar de ju tupparna också.

– Aha nä … Men det har jag inte haft några förfrågningar på

Anna fyllde sina läppar med tuppkam för en stund sedan och är jättenöjd.

– Vad det innehåller? Äh … Jag vet att det är mycket naturliga ämnen som redan finns i kroppen och så. Och som inte är skadligt. Och jag har ju tidigare testat Restylane, Stylage…och…men det här är nog det som känns mest naturligt mot kroppen, för innan har det blivit som klumpar och eller så har det försvunnit efter en vecka. Så att det här känns ändå mottagligt för kroppen så att det är väl därför jag gör om det med Dermavisc.

Visste du att man utvinner det ur tuppkammar?

– Hahaha nej vad komiskt … nej.

Vad tycker du om det då?

– Ja asså, det finns ju mycket konstiga ämnen och sånt som i allt möjligt i allt vi äter också så.

Nu föder man upp de här tupparna bara för detta.

– A det är ju tråkigt. Asså, det är ju fel. Det är ju ganska långsökta frågor som man inte ens tänker på. Asså jag tror inte ens hälften av folk tänker på alltså långsökta efterfrågan på produkter, men … a … det kan man fråga sig själv om många saker egentligen så att …

Vad tänker du nu när du vet om det då?

– Jag försöker inte tänka så långt för då får man bara ångest över allting hahaha, så att..jag försöker inte tänka på, nej men det är tråkigt att höra, jag visste inte faktiskt … men … jag kommer nog fortsätta gå i alla fall, hahaha.

Reporter: Sofia Boo
Researcher: Linnéa Hambe
Producent: Sabina Schatzl