Klart med asylboenden i Kungsör

1:26 min

Kungsörs kommun kommer att ta emot asylsökande med start kring månadsskiftet oktober-november. Det står klart sedan Migrationsverket har slutit ett avtal med Kungsörs Fastighets AB, som ställer tolv lägenheter till förfogande.

Det är första gången som Kungsör tar emot asylsökande och kommunalrådet Pelle Strengbom är positiv.

– Det finns förutsättningar för att några av de som kommer till Kungsör och får uppehållstillstånd också väljer att bosätta sig här och vi har ett stort behov av att öka antalet invånare, säger han.

– Vi gör också en insats för samhället för det har ju till och med diskuterats att man eventuellt ska lagstifta om att ta emot asylsökande i varje kommun enligt en kvot. Även för vårat bolag är det bra att få hyra ut ytterligare några lägenheter, säger Pelle Strengbom.

Mats Åkerlund är vd för Kungsörs fastighets AB säger att det just nu finns ett antal vakanta lägenheter.

– Det är fler än vi borde ha, och det är skälet till att vi kan ställa upp på migrationsverkets förfrågan, säger Mats Åkerlund.

Finns det möjlighet att skaka fram fler lägenheter?

– Vi skulle ha kunnat gjort det initialt, att hyra ut fler, men nu har vi valt att lägga oss på en något lägre nivå än vad migrationsverket önskade.

– Skälet till det är att vi vill se att den här nya överenskommelsen fungerar på alla sätt. Dels mellan oss och migrationsverket måste vi skapa en arbetsrutin, och det ska fungera mellan de som kommer hit och de grannar som finns i de trapphus de kommer att bo i och även för Kungsörs övriga invånare, säger Mats Åkerlund, vd för Kungsörs fastighets AB.