Uddevallahems vd avgår

Uddevallahems vd har avgått efter skandalen med en anställd som lurat till sig nära 30 miljoner kronor. Vd:n får närmare 1,9 miljoner kronor i förmåner. (Ekot och SR Väst)

Den kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahems vd, Sture Engqvist, avgick på måndagen efter skandalen med en anställd som lurat till sig nära 30 miljoner kronor. Engqvist får avgångsvederlag och pensionsförsäkring värda närmare 1,9 miljoner kronor.

– Det här är ingenting som skiljer sig från mängden. Om man hade haft ett högre avgångsvederlag då tror jag att hyresgästerna hade reagerat. Det här är exakt vad som är kutym, säger Sture Engqvist om storleken på ersättningen.

Den före detta anställde förskingrade under nio års tid närmare 30 miljoner kronor ur Uddevallahems kassa. Pengarna gick, enligt den anställde själv, till lyxprostituerade. Den anställde dömdes för några månader sedan till fem och ett halvt års fängelse av tingsrätten.

Ekonomichefen gick tidigare
När skandalen rullades upp i våras avgick ekonomichefen på Uddevallahem. På måndagskvällen avgick också vd Sture Engqvist.

Flera lokala politiker i Uddevalla har krävt Engqvists avgång, bland annat för att han skrivit under en fullmakt som innebär att den anställde genom en internet-dosa kopplat till en bank kunnat göra överföringar till olika konton. Dessa konton har han sedan successivt tömt genom att göra direkta kontantuttag och överföringar till sitt eget bankkonto.

Ersättning enligt avtal
Uddevallahems socialdemokratiska styrelseordförande, Paula Berger, tycker inte att det är så konstigt att vd:n får ett avgångsvederlag på två årslöner och sedan en pensionsförsäkring. Totalt 1,9 miljoner kronor.

– Jag tycker att det finns en rimlighet. Sture är 56 år. Han har lagt sina 18 och ett halvt bästa år i yrkeslivet i Uddevallahem. Han har ju inga andra säkerheter. Han har rätt till det här enligt avtal, säger Uddevallahems socialdemokratiska styrelseordförande, Paula Berger.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se