200 barn kan ha dödats i Syrien

1:27 min

Över 3 000 personer har nu dödats i Syrien sedan upproret startade i mitten av mars, enligt FN. I dag väntas nya demonstrationer.

Av de tusentals personer som dödats under det sju månader långa upproret mot Bashar al-Assads regim är närmare 200 barn. Det uppgav FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, i dag.

Dessutom har hundratals demonstranter gripits och fängslats utan rättegång, torterats och försvunnit.

Även regimkritiska syrier utanför landet har hotats och trakasserats, understryker FN.

Trots al-Assad-regimens utspel om reformer och trots omvärldens skarpa fördömanden och sanktioner, finns inga tecken på att förtrycket mot Syriens folk håller på att avta. Tvärtom.

De senaste tio dagarna har över hundra människor dödats i landet.

Bara i går dödades sammanlagt 36 personer i våldsamma sammandrabbningar mellan militär och invånare i flera städer, enligt människorättsgruppen Syriens observatorium för mänskliga rättigheter.

Samtidigt som nya demonstrationer planeras i dag, som alla fredagar, varnar FN-kommissionären Navi Pillay för inbördeskrig om inte omvärlden agerar med mer än ord för att få ett stopp på det många kallat "Syriens blodbad".

Det är nu en fråga för FN:s säkerhetsråd, som sedan upprorets start i mars inte lyckats enas om mer än just fördömande ord.