Höga försvarskostnader i skuldtyngt Grekland

2:17 min

Samtidigt som krisande Grekland tvingas till mycket kraftiga nedskärningar i sin statsbudget blir landet pressat att hålla uppe sina höga försvarskostnader. Det hävdar ekonomiprofessor Yanis Varoufakis vid Atens universitet. Pressen kommer främst från Tyskland.

– Vi har denna makalösa motsägelse; å ena sidan måste vi skära våldsamt i vår statsbudget, å andra sidan fortsätta att köpa tyskproducerade vapen, säger Varoufakis.

Det krisande Grekland lade i fjol mer pengar på försvaret än något annat EU-land.

Motsvarande 3,2 procent av hela den grekiska bruttonationalprodukten satsades på försvaret.

Grekland är en av den tyska försvarsindustrins allra största kunder.

De senaste fem åren har grekerna köpt 15 procent av alla de försvarsprodukter som Tyskland har exporterat, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri.

Samtidigt är Tyskland det land som mest bidrar till de grekiska nödlånen, och enligt Yanis Varoufakis använder tyskarna nödlånen som påtryckningsmedel för att hålla uppe sin vapenförsäljning.

Yanis Varoufakis pekar på att Grekland så sent som förra året köpte två nya tyska ubåtar, trots att landet då var nere i en djup ekonomisk kris.

– Problemet är att de som håller den grekiska staten levande, med dyra lån och i utbyte mot åtstramningar, är samma agenter som stenhårt vill att Grekland ska fortsätta köpa tanks.

– Så, uppenbarligen, tycker jag inte att vi behöver fler u-båtar, och vi behöver absolut inte fler tanks än den tyska armén har.

Enligt Sipri förs diskussioner om en affär på över 400 pansarfordon från Tyskland.

Dessutom överväger Grekland att köpa det delvis tyska stridsplanet Eurofighter och möjligen också nya tanks från Tyskland, av typen Leopard2.

Grekland tvingas nu skära kraftigt i statsbudgeten, och regeringen planerar bland annat sänka pensioner och löner för statsanställda.

Men professor Yanis Varoufakis är en av dem som anser att sådana här besparingar bara ökar den neråtgående spiralen i den grekiska ekonomin, genom att det leder till minskade skatteintäkter och minskad efterfrågan i landet.

Det är bättre att spara på försvarsinköpen, hävdar professorn, för att köpa fler tyska ubåtar ger knappt en enda positiv ekonomisk bieffekt i Grekland, säger han.

– Att köpa en ubåt nu, att lägga en order som effektueras i Tyskland eller någon annanstans, kommer inte öka efterfrågan, eller hålla uppe efterfrågan, i Grekland.