Juholt sitter kvar som partiledare

Håkan Juholt kommer att sitta kvar som Socialdemokraternas partiledare. Det meddelades efter verkställande utskottets möte på fredagen. Ett enigt VU ställer sig bakom Juholts beslut att sitta kvar.

– Jag är ledsen för detta och jag ber alla dem om ursäkt som känner att jag har svikit dem. Jag känner in i märgen den vrede och den besvikelse som många människor känner, sa Håkan Juholt på presskonferensen under eftermiddagen.

– Jag kan bara upprepa att jag har gjort det jag har trott var rätt.

Efter ett nästan sju timmar långt möte bestämde alltså det verkställande utskottet att de har fortsatt förtroende för Håkan Juholt.

Juholt själv sa att han började mötet i morse med att säga att han har kraft kvar att leda partiet och att det inte minst var efter partiledardebatten häromdagen hur gärna han vill fortsätta.

Ungefär samtidigt som presskonferensen med Håkan Juholt pågick kom beskedet om att förundersökningen mot honom läggs ner. Det finns alltså inga brottsmisstankar mot honom.

Ändå hänger frågan kvar: Varför ska väljarna ha fortsatt förtroende för Håkan Juholt?

– Därför att Socialdemokraterna är ett parti med idéer för ett annat Sverige. Idéer för ett Sverige där vi faktiskt väljer att inte skära ner på skolan, utan i stället investerar i skolan och avstår från att sänka restaurangmomsen, sa Juholt på presskonferensen.

Men varför ska de tro på dig?

– Valet 2014 kommer att handla om politiken för Sverige framåt.

Situationen är besvärlig för partiet, det sa en av ledarna för det verkställande utskottet Sven-Erik Österberg när han kom ut och mötte alla reportrar som väntat utanför Sveavägen 68 hela dagen.

– Vi har ju vänt på alla stenar som har funnits och partiordföranden har gett oss ett besked att han är beredd att försöka återskapa det här, han har varit djupt ångerfull och känner sig bedrövad för den skada han har åsamkat partiet, sig själv och sitt varumärke.

– Vi har diskuterat och analyserat möjligheten att tillsammans med oss kunna återskapa förtroendet för partiet, och där har ett enhälligt VU ställt sig bakom och gett honom det stöd i det arbetet framåt, säger Sven-Erik Österberg.